Макрон не прие оставката на Габриел Атал на фона на политическата безизходица Снимка: © Getty Images

Премиерът на Франция Габриел Атал подаде оставка, но президентът Еманюел Макрон не я прие и го помоли да остане поне временно на поста си в името на "стабилността на страната".

Атал обяви, че се оттегля като министър-председател след изборите в неделя, на които центристкото обединение на Макрон остана на второ място, изпреварено от левия "Нов народен фронт". 34-годишният Атал влезе в историята, когато встъпи в длъжност по-рано тази година като най-младия премиер на Франция.

Международни анализатори посочват, че Макрон е трябвало да вземе "бързо решение" за правителството на страната, тъй като утре вечер лети за голямата среща на върха на НАТО във Вашингтон. Заради това той не разполага с достатъчно време тепърва да избира кой да ръководи правителството.

Франция се намира на ръба на политическа безизходица след парламентарните избори. Те нанесоха удар на крайнодесния "Национален сбор", но не оставиха нито една партия с мнозинство за съставяне на кабинет.

Макар че Макрон трябва да работи с парламента, тези избори не засягат пряко властта му. От президентския му мандат остават още три години.

Неговият финансов министър Бруно Льо Мер предупреди в понеделник, че най-непосредственият риск от политическата криза, пред който е изправена страната, е "финансова криза и икономически упадък".

В публикация в профила си в X Бруно Льо Мер, който заема министерския пост, откакто Макрон беше избран преди 7 години, заявява, че според него "Новият народен фронт", който спечели най-много места в парламента, би "унищожил" икономическата работа на сегашното правителство.

Големият въпрос обаче е колко дълго ще остане Атал на премиерския пост. Левият фронт вече призова президента да поиска от обединението да предложи свой министър-председател, като се аргументираха с това, че е спечелил изборите и има право да състави правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024