Снимка: © getty images

В края на май две публикации на Доналд Тръмп в Twitter получиха предупреждение за проверка на фактите от страна на социалната мрежа – това се оказа част от новата политика на компанията за постове с подвеждаща информация. Последваха Тръмп е готов да затваря Twitter, защото заглушавал "свободното слово" от страна на американския президент и въвеждане на указ за регулиране на социалните мрежи. САЩ се превръща във все по-неблагоприятен домакин за бизнеса на Джак Дорси и изглежда другите страни забелязват това.

След като ситуацията между Twitter и американското правителство ескалира, френският президент Еманюел Макрон се е свързал с Дорси, за да изкаже подкрепата си лично, пише Bloomberg. По време на разговора той се е пошегувал, че компанията, базирана в Сан Франциско, ще бъде посрещната с отворени обятия, ако реши да се премести във Франция.

Не е ясно доколко предложението на Макрон е било сериозно. Френският министър по цифровите въпроси Седрик О обаче вече работи по въпроса. Още в началото на юни той каза:

"Ако Twitter в даден момент реши, че обстоятелствата в САЩ не позволяват на компанията да се развива в съответствие с нейните ценности и ако по различни причини има твърде голяма нестабилност, компанията очевидно би била добре дошла в Европа и по-специално във Франция, каза той, цитиран от Bloomberg.

По думите му Франция е отворена за по-хуманен и честен Интернет. В изказването си той отправи покана не само към социалната мрежа, а към всички американски предприемачи и изследователи, търсещи най-доброто място за развитие на технологии и бизнес.

Привличането на чуждестранни компании и инвеститори беше сред основните точки в президентската кампания на Макрон през 2017 година.

Дали обаче страната е толкова добро място за технологичния бизнес?

Франция е страната с най-висок корпоративен данък в Европа и е на четвърто място в света с 33.33% ставка за компаниите с приходи над 250 милиона евро. За тези с под 500 хиляди той е 28% за останалите помежду им - 31%.

Франция е и най-активният защитник на тезата, че технологичните гиганти с приходи над 750 милиона евро трябва да бъдат облагани с дигитален данък от 3% от оборота им. Тя е първата голяма държава, приела със закон дигитален данък. През юли миналата година Франция въведе 3-процентов данък върху приходите от услуги в цифровата сфера, които реализират компании с общи приходи от над 25 милиона евро във Франция и над 750 милиона на световно равнище. В отговор на това решение Вашингтон заплаши да наложи мита на редица френски продукти. Това накара Париж да замрази събирането на първите данъци за 2021 г.

В началото на годината от Париж обяви, че ще се изчака до края на годината международна сделка по въпроса. През май обаче френският министър на финансите Бруно льо Мер каза, че настъпилата криза е добър момент данъкът да бъде въведен:

"Никога дигиталният данък не е бил по-основателен и по-нужен," заяви той, визирайки факта, че големите технологични компании се справят по-добре от повечето бизнеси в условията на пандемията. В резултат на това Франция ще въведе данъка още през 2020 година, независимо дали това ще се случи чрез сделка на международно ниво или с решение на национално.

Що се отнася до Макрон, той е привърженик и на повече регулация в интернет, като многократно е обещавал да се бори с фалшивите новини. Този подход се обърна срещу него и правителството бе принудено да оттегли онлайн инструмент, който обозначаваше новини за COVID-19 като надеждни или не. Уебсайтът, наречен Desinfox, беше спрян, след обвинения, че чрез него се посяга на свободата на словото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос