Снимка: © getty images

В края на май две публикации на Доналд Тръмп в Twitter получиха предупреждение за проверка на фактите от страна на социалната мрежа – това се оказа част от новата политика на компанията за постове с подвеждаща информация. Последваха  Тръмп е готов да затваря Twitter, защото заглушавал "свободното слово"  от страна на американския президент и въвеждане на указ за регулиране на социалните мрежи. САЩ се превръща във все по-неблагоприятен домакин за бизнеса на Джак Дорси и изглежда другите страни забелязват това.

След като ситуацията между Twitter и американското правителство ескалира, френският президент Еманюел Макрон се е свързал с Дорси, за да изкаже подкрепата си лично, пише Bloomberg. По време на разговора той се е пошегувал, че компанията, базирана в Сан Франциско, ще бъде посрещната с отворени обятия, ако реши да се премести във Франция. 

Не е ясно доколко предложението на Макрон е било сериозно. Френският министър по цифровите въпроси Седрик О обаче вече работи по въпроса. Още в началото на юни той каза:

"Ако Twitter в даден момент реши, че обстоятелствата в САЩ не позволяват на компанията да се развива в съответствие с нейните ценности и ако по различни причини има твърде голяма нестабилност, компанията очевидно би била добре дошла в Европа и по-специално във Франция, каза той, цитиран от Bloomberg. 

По думите му Франция е отворена за по-хуманен и честен Интернет. В изказването си той отправи покана не само към социалната мрежа, а към всички американски предприемачи и изследователи, търсещи най-доброто място за развитие на технологии и бизнес.

Привличането на чуждестранни компании и инвеститори беше сред основните точки в президентската кампания на Макрон през 2017 година.

Дали обаче страната е толкова добро място за технологичния бизнес? 

Франция е страната с най-висок корпоративен данък в Европа и е на четвърто място в света с 33.33% ставка за компаниите с приходи над 250 милиона евро. За тези с под 500 хиляди той е 28% за останалите помежду им - 31%.  

Франция е и най-активният защитник на тезата, че технологичните гиганти с приходи над 750 милиона евро трябва да бъдат облагани с дигитален данък от 3% от оборота им. Тя е първата голяма държава, приела със закон дигитален данък. През юли миналата година Франция въведе 3-процентов данък върху приходите от услуги в цифровата сфера, които реализират компании с общи приходи от над 25 милиона евро във Франция и над 750 милиона на световно равнище. В отговор на това решение Вашингтон заплаши да наложи мита на редица френски продукти. Това накара Париж да замрази събирането на първите данъци за 2021 г.

В началото на годината от Париж обяви, че ще се изчака до края на годината международна сделка по въпроса. През май обаче френският министър на финансите Бруно льо Мер каза, че настъпилата криза е добър момент данъкът да бъде въведен:

"Никога дигиталният данък не е бил по-основателен и по-нужен," заяви той, визирайки факта, че големите технологични компании се справят по-добре от повечето бизнеси в условията на пандемията. В резултат на това Франция ще въведе данъка още през 2020 година, независимо дали това ще се случи чрез сделка на международно ниво или с решение на национално. 

Що се отнася до Макрон, той е привърженик и на повече регулация в интернет, като многократно е обещавал да се бори с фалшивите новини. Този подход се обърна срещу него и правителството бе принудено да оттегли онлайн инструмент, който обозначаваше новини за COVID-19 като надеждни или не. Уебсайтът, наречен Desinfox, беше спрян, след обвинения, че чрез него се посяга на свободата на словото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?