Тръмп е готов да затваря Twitter, защото заглушавал "свободното слово" Снимка: © Getty Images

Основателят на Twitter Джак Дорси публикува специално послание до Доналд Тръмп, в което обяснява решението на компанията да маркира туит на американския президент като твърдение със съмнителна достоверност.

Няколко часа по-рано Тръмп заплаши, че е готов да "затвори" социалните мрежи, които "заглушават свободното слово".

"Проверка на фактите: има човек, който носи отговорността за действията ни като компания, и този човек съм аз. Моля, не намесвайте служителите ни в това. Ще продължим да посочваме неверни или спорни твърдения за изборите по цял свят. И ще признаем и ще носим отговорността си, ако направим грешки", написа Джак Дорси в профила си.

"Това не ни превръща в "арбитър на истината". Намерението ни е да свържем точките в противоречивите твърдения и да представим информацията, около която се води спор, така че хората да могат да преценят сами за себе си. Допълнителната прозрачност от наша страна е от ключово значение, за да може всички вие да видите ясно какви са причините за действията ни", казва още той.

Дорси реагира ден след вълната от критики, които Twitter получи от симпатизанти на Доналд Тръмп за това, че поставя под съмнение истинността на твърденията му. Изразът "арбитър на истината" е директна препратка към коментар на Марк Зукърбърг (Facebook), който оспори намесата на модераторите на платформата в съдържанието, създавано от потребителите й.

Конкретният туит на @realDonaldTrump, който беше маркиран със син удивителен знак, засягаше казуса с гласуването на президентски избори по пощата. Тръмп е твърд противник на масовото въвеждане на тази практика въпреки призивите на Демократите да се разреши на всеки американски гражданин правото да даде гласа си дистанционно в условията на пандемията от Covid-19.

"Няма НИКАКЪВ НАЧИН (НУЛА!) гласуването по пощата да бъде нещо друго освен значително подправено. Пощенските кутии ще бъдат обирани, бюлетините ще бъдат подправяни и дори незаконно принтирани и подписвани чрез измама", гласеше туитът на Тръмп, към който Twitter добави линк към "проверка на фактите за дистанционното гласуване по пощата".

Намесата на социалната мрежа, която досега беше предпочитан канал за комуникация на Тръмп, доведе до огромно напрежение сред симпатизантите на Републиканската партия. Самият Доналд Тръмп атакува директно Twitter в серия от съобщения

"Twitter вече се намесва в президентските избори. Казват, че твърдението ми за гласуването по пощата, което ще доведе до огромна корупция и измама, не е вярно, като се позовават на проверка на фактите от Фалшивите новини на CNN и Washington Post, притежавани от Amazon. Twitter напълно потиска СВОБОДНОТО СЛОВО и аз, като президент, няма да допусна това да се случва!", написа Тръмп.

Малко по-късно президентът на САЩ вдигна мерника на всички социални мрежи: "Републиканците смятат, че платформите на социалните мрежи напълно заглушават консервативните гласове. Ще регулираме силно или ще ги затворим, защото не можем да допуснем подобно нещо да се случи. Видяхме какво се опитаха да направят - неуспешно - през 2016 г. Не можем да допуснем повторението му в по-усъвършенствана версия. Точно както не можем да допуснем масовото гласуване по пощата да се наложи в нашата държава. Това ще доведе до безконтролни измами, подправяне и кражба на бюлетини. Победителят ще е онзи, който е по-голям измамник. Същото е и със социалните мрежи. Вземете се в ръце, ВЕДНАГА".

Намекът за държавна регулация срещу Twitter се появи в още едно съобщение на Тръмп през последните часове: "Сега Twitter показа, че всичко, което твърдяхме за тях (и за останалите им колеги), е било вярно. Ще последват сериозни действия!".

"Големият технологичен бизнес прави всичко по огромните си сили да наложи ЦЕНЗУРА преди изборите през ноември 2020. Ако това се случи, повече няма да разполагаме със свободата си. Никога няма да позволя това да стане! Опитаха се сериозно през 2016 г., но изгубиха. Сега са абсолютно ПОЛУДЕЛИ", написа Тръмп в четвърти туит по темата.

Според информация на прессекретаря на Белия дом Кейли Макенани - Тръмп скоро ще подпише указ, който "ще се отнася до социалните мрежи". Тя не дава повече подробности за намеренията на президента. Неофициално се лансира предположението, че може да бъде отменен досегашния статут на онлайн-платформите, който ги предпазва от съдебни претенции заради потребителско съдържание, публикувано върху техни сайтове.

Обяснението на Джак Дорси дойде малко след като основателят на Facebook Марк Зукърбърг даде интервю за консервативния ТВ канал Fox News, в което споделя, че компанията му няма да предприема мерки срещу съмнителни или откровено неверни твърдения на политически лица - включително на Тръмп.

"Имаме по-различна политика от Twitter по този въпрос. Просто вярвам силно, че Facebook не бива да бъде арбитър на истината за всяко нещо, което хората напишат онлайн", казва Зукърбърг.

Въпреки че Дорси пое отговорността за скандала, той не е взел решението за маркирането на туита на Тръмп като съмнителен.

Компанията е подложена на натиск и от страна на опозиционни активисти, които обвиняват Twitter за това, че години наред не вземаше мерки срещу манипулативни и обидни съобщения на Доналд Тръмп. Освен че настояват всички подобни туитове да бъдат маркирани, критиците на Дорси са недоволни и от това, че етикетът "Проверете фактите" не е изрично формулиран като "Фалшива информация".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024