"Хората не могат да си представят какво е напрежението на тази служба, особенo в последните дни" - този коментар стои под колекция от снимки в Instagram-профила на Соазиг дьо ла Моасониер, 40-годишната официална фотографка на френския президент, която го придружава навсякъде и го снима без каквито и да е протоколни преструвки.

Макрон е в Елисейския дворец с колегите си, но вместо с костюм и вратовръзка той е облечен с джинси и суетшърт с качулка. Горнището му е подбрано неслучайно - на него се вижда емблемата на CPA-10 - елитния въздушно-десантен отряд на ВВС на Франция, предназначен за изпълнение на специални антитерористични, освободителни или евакуационни операции.

Президентът на Франция, който обикновено е в безупречна форма, изглежда уморен, но демонстрира, че продължава да работи в разгара на военната криза в Украйна. Снимките са направени в неделя, 13 март.

На въпроса към Дьо ла Моасониер дали Макрон е одобрил предварително снимките, които тя споделя в Instagram, фотографката отговаря: "Мога да публикувам всичко, което искам, когато го поискам".

За последните седмици Макрон е провел десетки разговори с правителствени и държавни ръководители от цял свят - включително с Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Докато се опитва да помогне за прекратяването на огъня в Украйна, Макрон всъщност се готви за не по-маловажна битка - президентските избори на 10 април във Франция.

"Мнозина критикуват, но колко биха издържали дори 1/4 от това, което се случва на политиците, и то не само на президента", "За няколко седмици сякаш е преживял 10 години", "Страхотни снимки - провокират усещане за спешност, същина, служба, да бъдеш на линия ден и нощ, да забравиш протокола и да се изправиш срещу историческо цунами", пишат коментиращите под фотогалерията.

"Абсолютно му е нужен масаж на лицето и хубава маска, но най-вече една нощ на спокоен сън", шегува се една от потребителките в Instagram, а друг човек посочва, че точно така изглеждат връстниците на Макрон, когато са си у дома.

44-годишният Еманюел Макрон със сигурност е намерил вдъхновение за стила си сред един от "наборите" си - Володимир Зеленски.

От началото на войната украинският президент носи винаги тъмнозелено спортно горнище, широки панталони и тениска с герба на Украйна.

"Поне френският лидер Еманюел Макрон вече е оценил милитаристичният стил на колегата си и е започнал да го копира", коментират украинските медии, а потребители коментират "Откривате ли десет разлики?".

Местните хора веднага са забелязали приликите между визията на двамата държавни глави - от облеклото до наболата брада, която Макрон е решил да пусне подобно на Зеленски.

"Явно в политиката се ражда тренд за нормални и удобни дрехи, а не костюми и вратовръзки".

Соазиг дьо ла Моасониер следва Макрон навсякъде още от 2016 г., когато той създава движнението "En Marche". Нейно произведение е официалният му портрет като кандидат-президент.

Често го показва в много близък кадър, на който се виждат всички детайли от лицето или ръцете му. Една от галериите, които тя публикува показваше как Макрон провежда "международен разговор" по телефона и се държи за главата - показателно за блокадата на преговорите и невъзможността да се постигне компромис във взривоопасна ситуация.

Дьо ла Моасониер не е единственият фотограф в Елисейския дворец, но снимките ѝ винаги са получавали особено високи оценки заради умението ѝ да превръща в изкуство образите от политическото всекидневие и да играе със светлината в композицията.

Фотографиите ѝ на Макрон - не само публично споделените, но всички нейни снимки - ще бъдат предадени на Националните архиви на Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023