Снимка: © Getty Images

26 август, сряда. Новите случаи на Covid-19 за прeдходното денонощие отново са над 200. В интензивни отделения на болниците се намират 64 пациенти, гласи сводката на Единната информационна система за този ден.

Един от тези 64 души е Красен Кралев, министър на младежта и спорта.

Кралев дава положителна проба за Covid-19 само няколко по-рано, докато се намира в отпуск. В краткото съобщение на министерството от 23 август се казва, че той е в добро общо здравословно състояние, има леки симптоми и не се нуждае от болнично лечение.

Оказва се, че на третия ден от карантината си министърът е хоспитализиран с двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност. Състоянието му се е влошило до такава степен, че се е наложило да бъде приет в интензивното респираторно отделение на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Пресцентърът на Министерски съвет и ръководството на ГЕРБ не намират за важно да отбележат този факт. Едва на 7 септември се разбира, че спортният министър е бил в болница. Кралев сам разказа за усложненията от периода на лечението си през личния си профил във Facebook, а не през ведомствения пресцентър.

Информацията за здравното състояние е част от най-важните лични данни на всеки гражданин и се ползва с най-висока степен на защита. Не може да се разгласява дори от лекаря без разрешението на пациента. И все пак обществото има право на информация за това, което се случва в публичната власт. Министърът на спорта не е просто 64-тият пациент на интензивно легло, той е публична политическа личност и активен участник в най-високото ниво на изпълнителната власт.

През целия период на пандемията министърът отговаряше за решенията кога и как да се подновят спортните състезания, при какви условия публиката да се върне по стадионите (и през юни, и през август), какви предпазни мерки трябва да вземат атлетите или какъв да е режимът на работа във фитнес залите.

Когато Covid-19 постави под сериозна заплаха здравето на член на правителството, обществото има право да научи тази информация по официален път и по начин, който гарантира, че правата на самия пациент не се нарушават.

Какви са били причините за мълчанието на правителствения пресцентър, не е ясно. В последните седмици Министерски съвет заседава само чрез видеконферентни връзки, а ръководителят на PR-звеното към кабинета Севделина Арнаудова напусна позицията си още на 5 август. Във всеки случай, съображенията за GDPR едва ли са причината. В края на юли Министерски съвет едва не създаде международен проблем за премиера, след като избърза да съобщи за положителен Covid-тест на началника на кабинета му Деница Желева. Официалното прессъобщение беше публикувано дни след завръщането на двамата от 5-дневната среща на Европейския съвет в Брюксел, където бяха в непосредствен контакт с 26 други правителствени ръководители от ЕС.

Наложи ръководството на ВМА да се разграничи от твърденията за коронавирус в кабинета на Борисов. Няколко часа по-късно пресцентърът на МС също се самоопроверга, като обяви, че повторните тестове на екипа са отрицателни.

"Карантината" на премиера продължи няколко часа. Точно колкото да оправдае поредния му неприсъствен ден пред парламентарния контрол на Народното събрание.

Самият Бойко Борисов не се поколеба да съобщи пръв пред журналисти новината, че бащата на президента Румен Радев е починал на 3 август. От Борисов дойде и публичната информация, че бившият състезател по борба Николай Щерев е в болница с Covid (33-годишният мъж почина след усложнения на 16 юли).

Липсата на усет към професионалната комуникация е още по-проблематична в условията на българската медийна среда, в която един и същи източник може да те погребе и излекува за един ден, а конспиративните теории за коронавируса се преповтарят и от лекари, и от политици.

Колкото до отговорността на медиите при опазването на личното пространство и обективното отразяване на епидемията, достатъчно показателен е начинът, по който беше обявена Covid-диагнозата на националния консултант по кардиология проф. Генчо Начев.

"Свои източници" на ПИК обявиха, че директорът на "Св. Екатерина" е "в тежко състояние" през уикенда. "Вътрешни източници" на "24 часа" обявиха, че той е хоспитализиран от три седмици. Според информация на "Труд" обаче кардиологът няма усложнения и се лекува във ВМА от три дни. Ръководството на болницата не съобщава данни за пациентите си на никой друг освен на близките им.

77-те жалби срещу медии, които са подадени до Комисията за защита на личните данни през 2019 г., изглеждат озадачаващо малко на фона на ежеседмичните груби нарушения на жълтата преса.

"Вирусът е жесток и от него се умира - който още вярва в конспирации, си е за негова сметка. COVID -19 може да направи тромби в белите дробове, може да предизвика вторична инфекция, усложнява диабета, хипертонията, всички сърдечно-съдови заболявания. Никой не е застрахован!

Проблемът е, че засега няма как да се гарантира успешно лечение. Когато такова бъде открито, ще се приеме протокол и процедура за лечение, еднакви в целия свят. Дотогава има само една гаранция - просто да не се срещаме с вируса. Това означава да спазваме всички епидемични мерки. И пазете лекарите – ще ни трябват", пише министър Красен Кралев в съобщението, с което разказва за трудното преодоляване на болестта.

Публикацията му е последвана от стотици пожелания за здраве и послания на съпричастност от бивши и настоящи депутати, министри, лекари, политици и други обществени фигури.

Дългогодишният прессекретар на правителството Севделина Арнаудова също се включва с безсловесно послание до Кралев - сърце, детелина, сърце.

Мълчанието за Covid-19 не е злато и не е здравна политика. А институционалната комуникация в условия на подобна криза не може да се свежда до три емоджита.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен