Снимка: © Unsplash

Малките фирми ще могат да подават заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 10:00 часа на 14 май. Новината обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет ще бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса, съобщи "Капитал".

Това представлява Голямото чакане на малкия бизнес , която трябваше да започне на 11 май, но така и не се случи. Причината беше, че условията за кандидатстване трябваше да бъдат утвърдени „след получаване на решение от Европейската комисия за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи“. Тогава сайтът за кандидатстване не бе достъпен и това доведе до напрежение сред кандидатите. 

Прогнозите са с грантовете на обща стойност 173 млн. лв. да се подпомогнат около 35 хил. фирми, но е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след началото на процедурата, но най-вероятно само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа.

Става дума за безвъзмездна финансова помощ в размер между 3 000 и 10 000 лева за предприятията, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот за месец април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г. 

От ОПИК уточниха преди дни, че ще бъдат финансирани кандидатури, които които съответстват на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата.

Потенциални кандидати са съобщили пред "Капитал", че въпреки обещанията за опростена процедура с възможно най-широк обхват, публикуваните условия са силно ограничаващи и много малки търговци могат да останат неприятно изненадани. Те твърдят, че изискването получателите на тази помощ да не трябва да са в хипотеза на "затруднено положение" към 2019 г., е неясно.

Оказва се, че най-засегнати биха били фирмите с регистриран капитал от 2 лв., тъй като дори при 1 лв. непокрита загуба от минали години няма да бъдат допуснати до грантовете, съобщават от изданието. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед