Малките фирми ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 14 май Снимка: © Unsplash

Малките фирми ще могат да подават заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 10:00 часа на 14 май. Новината обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет ще бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса, съобщи "Капитал".

Това представлява Голямото чакане на малкия бизнес , която трябваше да започне на 11 май, но така и не се случи. Причината беше, че условията за кандидатстване трябваше да бъдат утвърдени „след получаване на решение от Европейската комисия за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи“. Тогава сайтът за кандидатстване не бе достъпен и това доведе до напрежение сред кандидатите.

Прогнозите са с грантовете на обща стойност 173 млн. лв. да се подпомогнат около 35 хил. фирми, но е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след началото на процедурата, но най-вероятно само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа.

Става дума за безвъзмездна финансова помощ в размер между 3 000 и 10 000 лева за предприятията, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот за месец април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г.

От ОПИК уточниха преди дни, че ще бъдат финансирани кандидатури, които които съответстват на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата.

Потенциални кандидати са съобщили пред "Капитал", че въпреки обещанията за опростена процедура с възможно най-широк обхват, публикуваните условия са силно ограничаващи и много малки търговци могат да останат неприятно изненадани. Те твърдят, че изискването получателите на тази помощ да не трябва да са в хипотеза на "затруднено положение" към 2019 г., е неясно.

Оказва се, че най-засегнати биха били фирмите с регистриран капитал от 2 лв., тъй като дори при 1 лв. непокрита загуба от минали години няма да бъдат допуснати до грантовете, съобщават от изданието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023