Снимка: © Unsplash

Малките фирми ще могат да подават заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 10:00 часа на 14 май. Новината обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет ще бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса, съобщи "Капитал".

Това представлява Голямото чакане на малкия бизнес , която трябваше да започне на 11 май, но така и не се случи. Причината беше, че условията за кандидатстване трябваше да бъдат утвърдени „след получаване на решение от Европейската комисия за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи“. Тогава сайтът за кандидатстване не бе достъпен и това доведе до напрежение сред кандидатите.

Прогнозите са с грантовете на обща стойност 173 млн. лв. да се подпомогнат около 35 хил. фирми, но е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след началото на процедурата, но най-вероятно само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа.

Става дума за безвъзмездна финансова помощ в размер между 3 000 и 10 000 лева за предприятията, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот за месец април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г.

От ОПИК уточниха преди дни, че ще бъдат финансирани кандидатури, които които съответстват на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата.

Потенциални кандидати са съобщили пред "Капитал", че въпреки обещанията за опростена процедура с възможно най-широк обхват, публикуваните условия са силно ограничаващи и много малки търговци могат да останат неприятно изненадани. Те твърдят, че изискването получателите на тази помощ да не трябва да са в хипотеза на "затруднено положение" към 2019 г., е неясно.

Оказва се, че най-засегнати биха били фирмите с регистриран капитал от 2 лв., тъй като дори при 1 лв. непокрита загуба от минали години няма да бъдат допуснати до грантовете, съобщават от изданието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори