Малкият бизнес в САЩ съди Китай за нанесени щети от коронавируса Снимка: © Getty Images

Представители на малкия бизнес в САЩ съди китайското правителство за милиарди долари компенсация заради нанесени щети чрез разпространението на коронавируса. Информацията е на Associated Press и The Telegraph, които цитират адвоката Робърт Иглет, защитаващ интересите на пет компании от Лас Вегас.

Става въпрос за две фирми за имоти, ресторант, цветарски магазин и склад за медицинско оборудване. Чрез делото, което са завели в Районния съд в Невада, те търсят компенсации за всички 32 милиона американски компании, разполагащи с под 500 души персонал.

Ответниците по делото са Народна република Китай, Националната здравна комисия на страната, Министерството на вътрешните работи, провинция Хубей и град Ухан. Все още не е ясно дали документите са изпратени на китайските власти, а също така няма официален отговор от Китайското посолство в САЩ.

Обвинението, повдигнато от името на тези пет компании, е насочено към китайското правителство за това, че „е трябвало да сподели повече информация да вируса, но е заплашвало лекари, учени, журналисти и адвокати, докато в същото време е позволило респираторното заболяване Covid-19 да се разпространи“ – всичко това по думите на Робърт Иглет.

Той е адвокат, който защитаваше интересите на 2500 души във връзка с най-масовата престрелка в модерната американска история. Тя се случи в хотел Mandalay Bay в Лас Вегас през 2017, когато нападател откри огън, уби 58 души и рани повече от 850. Тогава Иглет помогна да бъдат изплатени 800 милиона долара като компенсация на пострадалите от собственика на хотела MGM Resorts International.

Сега адвокатът твърди, че китайските власти са „отговорни за ръководенето на ултра-рискова дейност“. „Те се замесиха в лъжи, дезинформация, прикрития и унищожаване на доказателства. Ако бяха проявили прозрачност към целия свят, това можеше да бъде спряно в Ухан“.

Делото се концентрира върху щетите за малкия бизнес, а не за големите корпорации. Базирано е на правната доктрина за суверенния имунитет от 1976 и на американските закони, действащи за „актове извън територията на САЩ, които имат директен ефект върху САЩ“.

Във вторник, преди Иглет да обяви новината за делото, говорителят на китайското външно министерство Генг Шуанг каза, че „използването на фразите „китайски вирус“ или „вирусът от Ухан“, за да се опише коронавирусът, среща огромен гняв и силно противопоставяне от страна на китайския народ“. Както знаете, американският президент Доналд Тръмп неведнъж повтори тези думи, с които постоянно намеква, че Covid-19 се е зародил в Китай и страната го е разпространила.

„Искам да поясня, че именно американската страна започна този спор“, каза Шуанг. „Надявам се определени хора в САЩ да могат да се вслушат в разумните гласове в страната си и в тези на международната общност и да спрат да правят грешни коментари, заклеймявайки Китай".

Иглет обаче твърди, че делото, заведено в Невада „не е насочено към китайския народ“. „Никой не обвинява китайците, нито американците с китайски произход. Те също са жертви на действията на китайското правителство, както и на неговите бездействия“.

Адвокатът обяви, че знае за още две дела срещу китайските власти, заведени във Флорида и в Тексас и обвиняващи страната за разпространението на коронавируса.

САЩ вече изпревари Китай по брой регистрирани случаи на Covid-19. Към момента са отчетени 85 755 заболели, а в страната, станала епицентър на заразата, общият брой е 81 340 души. Жертвите в САЩ са 1304, а в Китай – 3292. Хората в критично състояние в САЩ са два пъти повече от тези в азиатската страна – над 2100 души. Иначе повече от 1868 души са се излекували, докато в Китай това важи за над 74 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024