Мандела ѝ е "дядо", либерийският президент ѝ подари диамант: Тя е Наоми Виж снимките Снимка: © Getty Images

Тя беше първият чернокож модел на корицата на Vogue. Въпреки че е на 50, до ден днешен Наоми Кембъл презентира висшата мода по сцените на метрополисите. През декември миналата година получи най-високата награда на London Fashion Awards.

“В началото не ме ангажираха за всички ревюта заради цвета на кожата ми. Това не ме смущаваше", пише Наоми в биографията. Говорим за двутомна автобиография, която се предлага в ограничени количества на цена малко по-малко от 2600 евро.

„Разбрах какво е да си черен. Трябва да полагаш допълнителни усилия. Трябва да бъдеш два пъти по-добър. "

Кембъл израства с баба си в Южен Лондон, докато майка й обикаля из Европа като танцьорка. Бащата на Кембъл я изоставя, когато е на два месеца.

Наоми посещава театрално училище за деца. Още тогава започва да се появява по телевизията и в музикални клипове, включително и във видеото на Боб Марли “Is This Love". По-късно и във видеоклипове на Майкъл Джексън, Арета Франклин, Джордж Майкъл и Джей-Зи.

На 15 започва кариерата ѝ като фотомодел. Майка ѝ е против, но желанието на Кембъл надделява.

На 16 години вече редовно лети до Париж за ангажименти. Така се среща с френско-тунизийския дизайнер Азедин Алая (1935-2017), който бащински я взима под крилото си и я запознава със света на звездите: Тина Търнър, Джери Хол, Грейс Джоунс и Куинси Джоунс стават нейни приятели.

Корица след корица Наомби Кембъл продължава да да се бори с предразсъдъците и дискриминацията поради произходa си.

Страховитата шефка на американския Vogue, Анна Уинтур обаче я издига до статут, от който никога не може да бъде свалена - през 1989г. тя е първият чернокож модел на корицата на важния септемврийски брой на списанието. Първата корица на Наоми във Вог. По онова време се смята, че Ана Уинтур е взела доста смело решение

"Мисля, че тя изтърпя много критики за това си решение", разкрива Кембъл в своята автобиография.

Нейните приятелки супермоделите Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста също й помагат. Двете поставят условия на дизайнерите, че ако ги искат в шоуто си, ще трябва наемат и Наоми. “Този вид подкрепа беше уникална”, пиши Наоми след години.

Наоми Кембъл е световна звезда, но репутацията ѝ не е безспорна. Тя основава неправителствената организация Fashion For Relief през 2005 г., която чрез модни ревюта събира пари за жертвите от урагана Катрина, японското цунами и епидемията от ебола в Западна Африка. Прави това и заради приятелството си с Нелсън Мандела (1918-2013), който за нея е нещо като "дядо", както сама казва. В последните година събира средства предимно за образователни програми в Африка. "По-голямата част от населението там е под 30 години. Те се нуждаят от образование", казва супермоделът пред CNN.

От друга страна Кембъл е известна със своите гневни изблици. Осъждана е четири пъти.

Последната й изява в съда беше през 2010 г., когато беше свидетел в процеса “Кървавият диамант" срещу бившия президент на Либерия и военния престъпник Чарлз Тейлър.

Историята е следната: през 1997 г. Наоми Кембъл гостува на празненство на Нелсън Мандела в Южна Африка. Там е и тогавашният президент на Либерия Чарлз Тейлър. За да впечатли модела след купона, Тейлър изпраща до хотелската й стая голям, нешлифован диамант. През 2008 Чарлз Тейлър беше изправен пред съда в Хага за това, че е подпомагал бунтовниците в гражданската война в Сиера Леоне, която продължава 11 години, като има е давал оръжия срещу диаманти.

Чарлз Тейлър беше осъден на 50 години затвор и показанията на супермодела помогнаха за това, въпреки че Наоми Кембъл направи всичко възможно, за да не се яви пред съда.

Присъдата съдържа 11 точки за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството и се смята за прецедент в международното право след нацистките процеси в Нюрнберг през 1946-а година.

Кембъл казва, че се е поучила от грешките си. В шоуто на Джонатън Рос тя се шегува:" Мисля, че направих популярен израза "управление на гнева”."

Всъщност това далече не е шега. Наоми посещава терапия години наред и заради наркотичната си зависимост. „Искам да остана от светлата страна“, казва тя пред „Гардиън“ миналата година. „Не искам да съм в тъмнината. Не страдам от депресия, но психическото ми здраве е много важно."

Както общото й здравословно състояние: Още преди пандемията супермоделът пускаше видеа как пътува в първа класа на самолета с ръкавици и дезинфектиращи кърпички. "Не ме интересува какво мислят хората за мен", казва тя, докато чисти седалката си. "Това е моето здраве и се чувствам по-добре."

Сега през март Наоми Кембъл публикува продължението в Инстаграм: „Преди хората наистина ми се смееха“, казва тя и демонстрира как се пази от коронавуруса с очила, маска за лице, защитен костюм и шапка на Burberry. "Сега не съм смешна, нали?”.

С приятели като Синди Крауфорд, Шарън Стоун и Шон Комбс (Пъф Деди) в момента Наоми се среща само през видео чат.

Ако сте се затъжили за нея, можете да я гледате в YouTube в "Без филтър с Наоми”, където заедно с други суперзвезди показва как се справя с пандемията от коронавирус.

Ако искате да я помните като "черната перла" от времето, когато манекенките имаха имена и пол, ще ви разберем.

Галерията Наоми през годините можете да видите тук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024