Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам Снимка: © Getty Images

Само в рамките на една година групата Måneskin беше номинирана за награда "Грами", подгряваше за Rolling Stones и успя да запали някои от най-големите музикални сцени. На триумфален концерт за завръщането си в родината през юли те свириха пред повече от 70 хил. души на древен стадион в Рим - само на няколко километра от гимназията, където трима от членовете ѝ започват да свирят заедно за първи път.

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди. Нейната история за успех разказва холивудското издание "Variety".

"Обективно, какво ни липсваше?. Ние знаем как да свирим. Знаем как да пишем песни. Имаме късмета, че изглеждаме добре. Какво ни спираше преди, освен онази провинциална мисъл: "Няма да успеем извън Италия"?" - тези въпроси си задава 24-годишният вокалист Дамиано Давид.

"Винаги съм имал усещането, че имаме потенциал. Знаех, че в музикално отношение сме подходящи за хората по света", добавя 22-годишният барабанист Итън Торкио.

В края на януари групата издаде "Rush!" - третия си студиен албум и първият им като световни рок икони. А кавърът им на песента "Beggin'" на Four Seasons от 2017 г. на групата продължава да бъде хит, като записът им е събрал повече от 1 млрд. слушания само в Spotify.

В края на януари групата издаде "Rush!" - третия си студиен албум и първият им като световни рок икони. А кавърът им на песента "Beggin'" на Four Seasons от 2017 г. на групата продължава да бъде техен хит, като записът им е събрал повече от 1 млрд. слушания само в Spotify.

Måneskin се сформират официално през 2015 г., когато Дамиано, Раджи и Виктория са тийнейджъри и живеят в Рим. Името на групата е на датски език и означава "лунна светлина". Майката на Де Анджелис е датчанка и групата я помолила за някои интересни думи, след което се спират на "måneskin".

Още от малки някои от членовете на групата са бунтари.

"Имах слабо място за Виктория, но тя наистина ме отчайваше. Приличаше на лошо момче и винаги беше с разрошена коса. Много рядко се случваше да си предаде домашното", споделя бившата учителка по литература на Виктория - един от членовете на Måneskin.

След като съставът е готов през 2015 г., групата започва да свири по улиците на Рим. Един от няколкото видеоклипа, които могат да бъдат намерени в интернет, ги показва на тротоара на Виа дел Корсо, изпълняващи "Chosen" - първият им сингъл и песента, която изпълняват на кастинга си за "X Factor Italia" през 2017 г.

В крайна сметка те достигат до финалите на музикалното предаване и завършват на второ място. Малко след това подписват звукозаписен със Sony Италия. През 2018 г. групата стартира първото си турне, като прави общо 35 концерта в сравнително малки зали с от по 300-400 места.

Няколко месеца по-късно те издават "Torna a Casa" - балада, която се превръща в първия им хит в родината им. Макар че първоначално групата свири във фънк-поп стил, те постепенно преминават към хард рок. През 2021 г. решават да се явят на италианския музикален фестивал в Сан Ремо - най-рейтинговото телевизионно събитие в страната. И го печелят. Бунтарският им химн "Zitti e buoni" завършва на първо място и е избран да представлява Италия на "Евровизия".

През май, идва и гръмката им победа на "Евровизия", която поставя групата пред 180 милиона международни зрители. Скоро след това тя обединява усилията си с Arista Records, дъщерно дружество на Sony Music в САЩ.

"Песента много ясно обясняваше кои са те - тяхното чувство за бунтарство, което отново придава смисъл на рока. Само няколко години по-рано победата им в Сан Ремо щеше да е немислима", казва музикалният критик във в. "La Repubblica" Джино Касталдо.

През май, идва и гръмката им победа на "Евровизия", която поставя групата пред 180 милиона международни зрители. Скоро след това тя обединява усилията си с Arista Records, дъщерно дружество на Sony Music в САЩ.

"Видях ги на Евровизия и бях силно поразен от тяхната енергия и харизма. Качих се на самолета за Рим, за да се запозная с тях, и тогава чух техните песни "I Wanna Be Your Slave' и 'Beggin'. Исках те да пробият в САЩ и по света", казва изпълнителният директор на Arista Дейвид Маси.

Искането е получено. Групата успява да завладее не само американските, но и световните класации. А за последния си албум работят с хитмейкъра Макс Мартин, който стои зад някои от най-големите хитове на звезди като Тейлър Суифт, Бритни Спиърс и The Weeknd. Успехът и на този техен проект вече е факт, тъй като албумът събра млн. слушания още в първата седмица и оглави класациите в цели 12 държави, включително в Италия, Франция, Канада, Австрия и Япония.

През февруари групата може да се превърне и в най-добрия нов изпълнител на наградите "Грами", където е номинирана в една от големите категории. А след това вероятно ѝ предстоят още успехи, с които да докажат, че рокът не е мъртъв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024