Само до преди два месеца Måneskin бяха относително неизвестна рок банда за публиката извън Италия.

"Евровизия" превърна четиримата приятели Дамиано Давид, Виктория Де Анжелис, Томас Раги и Итан Торкио в истински феномен, при това - с масивна популярност сред младата аудитория.

Песента им от 2017 г. "Beggin'" изведнъж се оказа на 1-во място в глобалната класация на най-търсените мелодии в мобилното приложение Shazam. Парчето е кавър версия по оригиналната композиция на Боб Гаудио и Пеги Фарина от 1967, която преди години беше ремиксирана от Madcon.

През последните няколко седмици "Beggin'" на Måneskin се изкачи до първите позиции в музикалните чартове в Австрия, Германия, Чехия и Швейцария, като е в топ 5 на още няколко европейски държави.

“Zitti e Buoni”, с която групата спечели "Евровизия", вече има над 100 милиона слушания в Spotify. Песента влезе в световния Топ 10 на стрийминг платформата, което никога досега не се е случвало с италиански изпълнители. Pepsi вече използват музиката им в свой рекламен клип.

На 30 юни албумът им "Chosen" от 2017 г. влезе за първи път в класацията World Albums.

Колкото повече нови фенове привличат Måneskin, толкова по-голям става интересът към по-старите им изпълнения.

"Участниците в "Евровизия" обикновено изчезват от полезрението в момента, в който конкурсът приключи. Но членовете на Måneskin се надяват, че ще успеят да надградят върху съществуващата си слава и нововъзникналия международен интерес, за да се превърнат в един от малкото победители с дългосрочен успех", пише "Ню Йорк Таймс" в статия, посветена на италианците.

Вълнението около Måneskin се повиши и заради странния случай със записа, който уличаваше неправомерно вокалиста Дамиано Давид в употреба на кокаин по време на финалите на конкурса. 22-годишният музикант се подложи на тест за наркотици, който показа отрицателен резултат.

"За нас музиката е страст, забавление, нещо, което ни позволява да изпуснем парата", казва Виктория пред NYT. Енергията от изпълненията им на сцена само потвърждават думите й.

Måneskin привлякоха вниманието на всички с визията си по време на музикалния конкурс - глем рок естетика, високи токове, черен лак, опушен грим и андрогинен сексапил.

Групата е основана през 2015 г. в Рим - Дамиано, Виктория и Томас се познават от училище, а Итан се присъединява към тях, след като попада на рекламна обява във Facebook-група. Музикантите свирят на улиците, в гимназии и в ресторанти, "където се очакваше да привлечеш своя платежоспособна публика", разказва Дамиано Давид.

Опитът на Måneskin да спечелят италианското издание на X Factor почти успява - остават втори в музикалното риалити от 2017 г. Нешлифованият им талант веднага привлича внимание.

Италианският журналист Андреа Андреи ги нарича "телевизионен феномен" - "Без X Factor и машината, която произвежда продукти, готови за масов успех, Måneskin щяха да се борят много по-дълго, така както се случва с други рок групи".

Победата на Måneskin на фестивала Санремо през март 2021 г. идва изненадващо (на него се определят националните кандидати за Евровизия), доколкото рок-звученето на групата няма почти нищо общо с традиционните фаворити на италианския конкурс.

В крайна сметка, пробивът им се оказва достатъчно силен, за да излезе извън ограничените рамки на "Евровизия". Мануел Аниели, който се превръща в техен ментор след X Factor, ги съветва да се възползват пълноценно от постигнатото досега: "да правят колкото може повече концерти, да натрупат опит и да продължат да бъдат себе си. Това е най-голямата им сила".


От улиците на Рим до победата в Евровизия 2021: Историята на Måneskin

Били Айлиш от тъмната страна на славата



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024