От улиците на Рим до победата в Евровизия 2021: Историята на Måneskin

Преди 5 години, когато основават рок групата си в Рим, четирима приятели започват да свирят и пеят по италианските улици, за да спечелят пари и да добият популярност. Днес те са победители в Евровизия 2021.

Италианската банда с датско име Måneskin триумфира в най-престижния музикален конкурс в Европа, който се проведе в зала „Ахой“ в Ротердам, с песента „Zitti E Buoni“. Вокалистът Дамиано, басистът Виктория, китаристът Томас и барабанистът Етан изригнаха на сцената като вулкан от емоции и спечелиха 524 точки, с което изпревариха Барбара Прави от Франция.

Четиримата членове на групата излязоха полуголи на сцената, а на пресконференцията след успеха си се изкъпаха с шампанско. Мнозина в социалните мрежи ги нарекоха „странни“, „луди“ и „откачени“, а Måneskin нямат нищо против да са познати на хората точно по този начин. В песента победител те пеят за това, че „различните“ също са уникални.

Дамиано, Виктория, Томас и Етан се запознават в гимназията в Монтеверде в Рим. Веднага намират общи интереси и решават да сформират група през 2016 г. Като първа стъпка избират да участват в местния музикален конкурс за изгряващи банди „Pulse“. Тъй като им е трудно да измислят оригинално име, се обръщат към Виктория, която е родена в Дания. Тя изрежда няколко датски думи и приятелите избират Måneskin – в превод, лунна светлина.

„Pulse“ се оказва повратна точка в кариерата им, защото тогава започват да пишат свои собствени песни. Включват се във фестивала Felt Music Club & School в Рим и успяват да спечелят първото място.

Четиримата членове на групата знаят, че музиката е тяхното бъдеще и изнасят китарите и микрофоните по улиците на римския квартал Коли Портуенси. Свирят и пеят по няколко часа на ден, като пред „сцената“ поставят шапка за събиране на пари и призив хората да ги последват в социалните мрежи.

През 2016 правят собствен концерт във Фаенца, където събират едва 30 души. След това пътуват до Дания, за да представят рок музиката си, което изгражда още по-силна връзка между всеки от четиримата.

В 11-ия сезон на X Factor в Италия „Måneskin“ завършват втори, въпреки че е доста необичайно рок и метъл изпълнители да достигат до заключителните етапи на формата. Публиката ги обича и през 2017 те я поздравяват с дебютния си сингъл „Chosen“ от Sony Music. Той достига до №2 в италианските чартове.

Бандата събира кавъри на всичките си хитове от X Factor, а през март 2018 пуска и първата си песен на италиански – „Moriro da re“. Тя влиза и в първия им албум „Il ballo della vita“, издаден през октомври 2018. За да го промотират, четиримата приятели създават документален филм - "This is Måneskin", който се превръща в истински хит на Апенините.

Така през 2021 Måneskin вече са едно от големите музикални явления в Италия. С песента „Zitti e buoni“ печелят музикалния фестивал в Сан Ремо. По принцип победителят в него представя Италия на Евровизия.

Рок групата излезе в зала „Ахой“ пред около 3500 зрители и показа мощната си енергия. Дамиано скачаше и лежеше по сцената, а останалите го последваха, размахвайки дългите си коси. Парчето им има елементи на метъл и дори на рап, а някои нецензурни елементи от оригиналния текст са били премахнати заради правилата на европейския музикален конкурс.

Италианците се наредиха четвърти при оценките на националните журита, но получиха цели 318 точки от зрителите – най-много сред финалистите. Накрая вдигнаха отличието и обявиха, че ще отпразнуват победата, скачайки в реката.

„Радвам се за тях, защото имат пред себе си голям хоризонт“, каза за Måneskin представителката на България в Евровизия – Виктория Георгиева, която завърши на 11-о място.

"Ние не дойдохме тук с огромни очаквания. Тук сме само за да изпълним нашата песен, да споделим нашата музика, да бъдем такива, каквито сме“, каза вокалистът Дамиано в интервю за БНТ след финала. „Така че сме наистина щастливи от това, което се случва с нас. Сякаш хората наистина харесват нашата песен и сме много, много щастливи от това".

"Ние сме просто четирима души, които обожават това, което правят. Свирим рок и въпреки че това може би не е най-често срещаният стил музика, който се прави в наши дни, ние сме много щастливи. Наистина сме убедени, че най-важното е да правиш това, което обичаш, да бъдеш истински. Точно такива се опитваме да бъдем ние", каза басистът на италианците Виктория.

Бандата потвърди, че започва турне през декември, обеща и „много нова музика“ за феновете си. Вече пуснаха новия си албум "Teatro d'ira" и не смятат да участват в повече конкурси.

Междувременно вокалистът Дамиано беше заподозрян в употреба на наркотици по време на конкурса, а групата отрече обвиненията и заяви, че всички членове ще се подложат на тест, когато се завърнат в Италия. В социалните мрежи изтече видео от церемонията, на което Дамиано се е надвесил над масата с ръце отстрани. Той твърди, че Томас е счупил чаша, която е трябвало да бъде почистена. Организаторите обявиха, че наистина са намерили счупена чаша на масата.

„Не използвам наркотици, моля ви, хора. Не казвайте това. Няма никакъв кокаин“, заяви вокалистът на пресконференцията.

„Рок енд ролът никога няма да умре. Ние сътворихме история. Обичаме ви и продължаваме напред“, написаха в социалните мрежи големите победители от Måneskin.


Гордиенко "копира сутрешната ми аларма": Критики срещу ТВ водещата от Молдова след участието ѝ в Евровизия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024