Виктория Георгиева класира България на 11-о място в конкурса Евровизия 2021, а големият победител в Ротердам е Италия.

Песента на българската изпълнителка „Growing Up is Getting Old“ събра 140 точки от националните журита, както и още 30 от зрителския вот - общо 170, колкото има и намиращата се на 10-о място Гърция.

Парчето на Виктория беше изцяло в стил "Били Айлиш" заради меланхоличното звучене и двугласието, а стилът ѝ бе същият като този на 19-годишната американка - с широки неофициални дрехи. Специалните ефекти по време на песента бяха на високо ниво - Виктория бе качена на платформа върху "водата", а около нея като дъжд падаха жълто-оранжеви светлини.

Италианската рок група Måneskin триумфира в зала „Ахой“ с 524 точки и донесе на страната първа победа в конкурса от 1990 г. насам, когато Тото Кутуньо спечели Евровизия. 4-членната банда изпълни песента „Zitti E Buoni“.

Въпреки че Швейцария спечели вота на националните журита, в който Италия се класира четвърта, Måneskin получи цели 318 точки от зрителите и остави швейцарския изпълнител Гьон на третата позиция. Франция взе 251 точки от зрителския вот и така певицата Барбара Прави класира страната си на второ място с общ сбор 499 за парчето си „Voila“. И Швейцария, и Франция представиха парчета от класическия шансон.

В топ 5 попаднаха още Исландия с песента „10 Years“ и Украйна, която представи парчето „Shum“ чрез своята звезда Go_A.

Десетката допълниха Финландия (също с рок парче), Малта, Литва, Русия и Гърция.

Зрителите станаха свидетели на безпрецедентна ситуация - четири държави получиха 0 точки от зрителския вот. Това са домакините от Нидерландия, Испания, Германия и Великобритания. Обединеното кралство не събра точки и от националните журита. Липсата на подкрепа към песента "Embers" на Джеймс Нюман показа ефектите на "Брекзит" на сцената на най-престижния музикален конкурс.

Йендрик от Германия също не беше оценен високо с песента си "I don't feel hate", в която свири на укулеле, а около него танцува жена, обечена като... човешка ръка.

Гордиенко "копира сутрешната ми аларма": Критики срещу ТВ водещата от Молдова след участието ѝ в Евровизия

От гласуването могат да се извадят и някои интересни изводи, свързани с геополитическата обстановка. Гърция показа, че обича Кипър, като само тя гласува за Елена с песента "El Diablo". Кипър върнаха жеста, като за гръцката песен точки даде само още Франция. За Русия гласува само Азербайджан, а Италия получи точките на съседите си Словения и Хърватия (както и на Грузия и Украйна).

България нямаше подкрепа от съседните страни, като нашите "приятели" се оказаха единствено Молдова и Португалия. Националното жури на България подкрепи Молдова и Наталия Гордиенко за песента ѝ "Sugar".

От улиците на Рим до победата в Евровизия 2021: Историята на Måneskin

Големите победители от Måneskin повториха успеха си от Сан Ремо, където спечелиха със същата песен. Вокалистът Дамиано, басистът Виктория, китаристът Томас и барабанистът Етан направиха едно от най-енергичните изпълнения и публиката в „Ахой“ ги изпрати с бурни аплодисменти.

Бандата е много популярна в Италия, макар да има датско име. Måneskin означава „лунна светлина“ на датски, а групата е избрала това наименования заради родната страна на басиста им Виктория.

„Ние сме четирима приятели, които правят музиката, която обичат“, каза вокалистът Дамиано на пресконференцията след финала. „Цялата ни огромна работа накрая даде резултат“.

Бандата планира да отпразнува успеха си като скочи в реката, иска да направи международен тур от декември и да не участва в повече състезания, след като вече е била част от Сан Ремо и X Factor.

Миналата година Евровизия беше отменена заради пандемията, а през 2021 г. Ротердам запази домакинството. В зала „Ахой“ бяха допуснати само 3500 души, но без маски. Изискването за влизане беше отрицателен PCR тест, а в продължение на няколко дни участниците живееха в „балон“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024