Половин година след като се кандидатира за депутат от АБВ, инфекционистът Атанас Мангъров се оказа лице на нова политическа формация - "Възраждане" на Костадин Костадинов.

Ръководителят на Covid-отделението на Инфекциозна болница, който системно отрича нуждата от противоепидемични мерки и атакува ваксинационната кампания, се появи на предизборна пресконференция на русофилската партия в четвъртък.

Мангъров този път не е кандидат за народен представител, а присъствието му в пресклуба на БТА редом до Костадин Костадинов беше обяснено с ролята му на "независим експерт".

"Едва ли има човек в страната, който не го познава. Осоебно през последни 2 години той е един от малкото ни медици, който говори това, което мисли, и казва това, което вижда", обяви водещата на събитието.

До пролетта на 2021 г., когато водеше листа на АБВ, Атанас Мангъров твърдеше, че няма леви убеждения и казваше, че "ако баща ми научи, че съм с лява партия, ще се обърне в гроба от срам".

"Възраждане" бяха сред първите партии, които се възползваха от разделението в обществото по повод Covid-мерките през 2020 г.

Партията, която зае мястото на ВМРО, НФСБ и Атака в полето на националистическия вот, организираше серия от протести с лозунги срещу "задължителното ваксиниране" - още когато ваксини не бяха измислени, уличаваше Бил Гейтс за виновник за пандемията и разпространяваше конспиративни теории за 5G. "Възраждане" са известни с проруските си тези, с кампанията срещу приемането на еврото, с протести срещу стратегията за закрила на детето, и др.

Кандидатите на "Възраждане" в изборите активно експлоатират настроенията на антиваксърите и се противопоставят на мерките на здравните власти. На 20 октомври - дни преди въвеждането на Covid-сертификатите - активисти на "Възраждане" нападнаха образователния министър Николай Денков при излизането му от Министерски съвет.

За Атанас Мангъров това не е първото участие на проява, организирана от партията на Костадинов. В края на август той беше сред говорителите на съвместен митинг на АБВ и Възраждане срещу ваксините за Covid.

В четвъртък Костадин Костадинов публикува своя снимка с Мангъров и следния коментар: "За мен е чест, че той подкрепи вижданията на Възраждане за бъдещето на България! Ние на свой ред, както е добре известно, отдавна пък подкрепяме неговите възгледи за реформа в здравеопазването и начините за справянето с т.нар. пандемия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва