Манол Пейков помага на 102-годишна жена за колективен иск срещу Петър Волгин Снимка: © "Човек на годината 2022"

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Манол Пейков провежда поредна благотворителна инициатива. Този път тя е насочена в помощ на 102-годишна жена от град Лом, която е завела дело срещу водещия на БНР Петър Волгин.

Повод за делото е негова публикация във Facebook, в която той призовава за връщането на Народния съд - репресивния орган от времето на комунизма. В пост от 1-ви февруари 2023 г. журналистът пише:

"Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

Пред изданието "Клуб Z", което първо съобщи за действията на жената от Лом, тя разказва, че е загубила мъжа си Георги Горанов именно от работата на т.нар. Народен съд. Двамата са се оженили през 1939 г., когато той е бил директор на училище в село Сталийска махала.

Горанов е бил запасен офицер, разпределен в Охрид, днешна Северна Македония. На 5 октомври 1944 г. е извикан в кметството заедно с още хора от селото, но така и не се връща. Жената споделя, че те са били убити и хвърлени в масов гроб без съд и присъда. Две години по-късно Горанов е обявен за "безследно изчезнал", а членовете на неговото семейство са обявени за "врагове на народа" от комунистическия режим.

В иска си до съда жената претендира, че думите на Волгин са ѝ причинили непозволено увреждане. Искът ѝ е само за 1000 лв, тъй като тя може да си позволи държавната такса от 4%, за да заведе дело, само върху тази сума.

Инициативата на Пейков цели да се съберат средства за покриването на разходите по делото и при преценка на ищцата тя да може да предяви иск в по-сериозен размер. (Информация за даренията може да намерите в края на статията).

Освен това депутатът съобщава, че адвокатът на 102-годишната жена е готов да заведе колективен иск срещу Петър Волгин. За целта се търсят и други хора, които пряко или косвено са пострадали от действията на Народния съд и са се почувствали засегнати от думите на водеция на БНР.

Дарения могат да се правят на сметка:

Фондация "Манол Пейков и приятели"

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

или Paypal: manolpeykov@yahoo.com

Основание: За гражданското дело срещу Волгин

Контакти

Хората, които имат роднини, приятели или сами искат да се включват в колективния иск срещу Волгин, могат да се свържат с Пейков на имейл адрес: manolpeykov@yahoo.com.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023