Издателят Манол Пейков изпрати 73 генератора за ток за Украйна и събира средства за нови Снимка: © Getty Images

Издателят и бивш депутат на "Демократична България" Манол Пейков реализира много успешна кампания за събиране на средства за генератори за ток, които да бъдат дарени на Украйна - инициативата продължава до 02.12, но вече постига чудесни резултати.

След като вчера обяви, че вече е намерил 73 агрегата, днес броят продължава да нараства:

"Вече приближаваме до заветното число от 100 (сто!) генератора," написа той във Facebook. "Няколко души ми изпратиха собствените си (в повечето случаи – съвсем малко използвани) генератори. (Пристигнал е един, чакам още пет.)"

Пейков споделя и превод на писмо на украински, прикрепено към един от предоставените генератори:

"Скъпи украински братя,
Ние сме с вас във вашата борба с руския агресор и ще бъдем с вас до пълната ви победа. Милиони българи ви подкрепят, въпреки нашите корумпирани политици! С вас ще сме до края!
Слава на Украйна!
Стоян и Росица Накаленови, 1 дек 2022 г."

Кампанията започна на 26 ноември, след като управляващият съдружник на ИК Жанет 45 съобщи с публикация в социалните мрежи, че е получил официално запитване от Одеса за 20 бр. бензинови генератора.

В следващите дни до него стигнаха още редица молби, сред които и такава за цели 43 бр. от кмета на Нетишин Александър Супрунюк. Градът се намира в близост до атомната централа Хмелницки.

"Подложени сме на обстрел и ако се случи нещо, каквото и да е – това е мъртъв град. Всички, до последния човек, трябва да влязат в бомбоубежищата. В града има 64 убежища. 21 от тях са оборудвани с агрегати. Търсим генератори за останалите 43," предава думите му Пейков. "Безкрайно ви благодаря. Дори и един да пратите, за нас ще е безценно. И да знаете, че ако някой ден изпаднете в нужда, ние също ще ви помогнем."

В средата на следващата седмица ще бъде публикуван пълен отчет за кампанията - получените пари, броя и вида на закупените генератори, плануваната дата на експедиране, както и крайния получател на всеки един закупен генератор.

Главният изпълнителен директор на Ukrenergo Володимир Кудрицки съобщи, че енергийната структура на страната е претърпяла "колосални" разрушения при руските ракетни атаки и на практика нито една централа не е останала незасегната.

"В Украйна има дефицит на производството на електроенергия. Не можем да генерираме толкова, колкото потребителите могат да използват," каза той на брифинг по темата преди седмица.

По-рано стана известно, че турската компания Karpowership е в преговори за изпращането на три кораба-електроцентрали, които са способни да захранват 1 милион дома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023