Името на нидерландския премиер Марк Рюте е поредното, което влезе в списъка с фаворити за поста на следващ ръководител на НАТО. Това стана, след като преди дни той не изключи възможността да е претендент за позицията в отбранителния съюз. За да получи работата обаче Рюте ще трябва да оправдае непоследователните малки разходи, които страната му отделя за отбрана, а може би ще трябва да преодолее и собствения си пол.

В края на миналата седмица нидерландският премиер призна в интервю, че постът на генерален секретар на НАТО му се струва "много интересен". Самият той обаче досега планираше да напусне политиката изцяло. Правителството, което той оглавяваше в Нидерландия, се разпадна през юли, а на страната ѝ предстоят избори през ноември. След тях Рюте ще се оттегли от вътрешната политика, а преди е казвал, че не се интересува от поемането на голяма международна роля каквато е тази на ръководител на Алианса.

Мнението му обаче изглежда се е променило до известна степен, тъй като сега министър-председателят допуска, че "все още би могъл да даде своя принос", ако оглави НАТО.

Досега правителствата официално не са коментирали кандидатурата му, пише европейското издание "Politico". Трима високопоставени европейски служители, говорили пред медията под условие за анонимност, твърдят, че Рюте се очаква да получи широка подкрепа. Един от тях дори прогнозира, че той ще бъде подкрепен от страните от източния фланг, за които най-важният въпрос е позицията на главния секретар по отношение на руската война в Украйна.

"Рюте има предимството, че е много опитен политик от страна, която традиционно е била трансмисионен пояс между англосаксонските и континенталните европейски възгледи. Той би могъл да бъде възприет от по-големите държави-членки на НАТО като добро компромисно решение", посочва Бен Шрер, изпълнителен директор на берлинския офис на Международния институт за стратегически изследвания.

Получаването на висшия пост в алианса обаче е особено голям въпрос, който ще бъде решен след множество разговори, дебати и вероятно компромиси. Крайното решение за назначаване трябва да бъде взето с пълно единодушие от всички 31 членове на Алианса, сред които е и България.

Отделно, правителството на САЩ по принцип проверява кандидатите, преди да бъде направен окончателният избор. "Politico" обаче пише, че Рюте не се радва на особено голяма популярност във Вашингтон.

"Не го познавам. Не ми говори нищо", заявява републиканският сенатор Линдзи Греъм.

Представителите на Демократическата партия в САЩ не са много по-добре информирани.

"Не го познавам. Чувала съм името му да се споменава, но освен това не съм чувала нищо друго. Интересува ме целият спектър от хора, които биха могли да бъдат взети предвид", казва сенатор Джийн Шахин.

Позиция за войната

56-годишният министър-председател управлява петата по големина икономика в ЕС от 13 години. Името му започна да се спряга за ръководния пост в НАТО, след като кариерата му в националната политика е към своя край. Нидерландия ще проведе парламентарни избори на 22 ноември, след които ще бъде избрано нов парламент, което да състави правителство с нов министър-председател.

Освен дългогодишния политически опит, Рюте е обсъждана опция заради реакцията му във връзка с руската война в Украйна. Неговото правителство внимателно се позиционира като един от най-надеждните партньори на Киев. През юли то пое инициативата - заедно с Дания - за създаване на център за обучение на украински пилоти в Румъния и потенциално прехвърляне на високотехнологични самолети в Киев.

От началото на войната правителството на Рюте се отдалечава от Москва, макар през 2011 г. той да присъства на представянето на проекта за газопровод "Северен поток" за пренос на руски газ към ЕС. (Впоследствие газопроводът беше разрушен - б.ред.)

Въпреки че Нидерландия продължи да купува руски газ по тръбопровода, докато "Газпром" окончателно не спря доставките миналата година, настоящият премиер премина в лагера на руските критици.

По-голямото препятствие

По-трудно преодолимото препятствие за Рюте може да се окаже неговият пол, смята "Politico". От създаването си през 1949 г. досега НАТО винаги е била ръководена от мъж. А ако Рюте получи поста, той ще бъде четвъртият холандец на този пост, превъзхождайки всички останали националности.

"Има много голям шанс, предвид политическата подкрепа за това, тази работа да бъде поверена на жена. Това също би било много добре", каза той в скорошното си интервю.

А в надпреварата не липсват такива. В списъка с потенциални кандидати се нареждат датският премиер Мете Фредериксен, министър-председателката на Естония Кая Калас, както и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Засега обаче и те срещат препятствия по пътя, макар че към момента нито една от кандидатурите не е официална.

Калас е един от водещите гласове в света по отношение на подкрепата за Украйна, но някои в Западна Европа и САЩ смятат, че един балтийски ръководител на НАТО би бил твърде провокативен за Москва.

Датският премиер Фредериксен е друг обсъждан кандидат. Някои страни от НАТО обаче са скептични за това следващият ръководител на Алианса отново да бъде от скандинавска страна. Преди това този пост заемат датчанина Андерс Фог Расмусен и настоящият генерален секретар - Йенс Столтенберг, който е от Норвегия.

Задачата стана още по-сложна, след като Франция даде ясен знак, че на отговорната работа трябва да бъде назначен човек от Европейския съюз. Така страната блокира потенциални сериозни кандидатури на вицепремиера на Канада Кристия Фрийланд, която е от украински произход, както и на бившия британски министър на отбраната Бен Уолъс.

Фон дер Лайен също все още е спряган кандидат, въпреки че скоро ще се бори за още един мандат начело на Европейската комисия. Европейските избори ще се проведат през юни 2024 г.

Към момента все пак Рюте в удобна позиция в надпреварата - въпреки че съществуват няколко опасения.

"Той има страхотен талант да работи добре с всички. Въпреки че това изглежда като много положителна характеристика, това може да е и най-големият му недостатък", твърди анализаторът Рем Кортевег от холандския институт Клингендаел.

Премиерката на Дания Мете Фредериксен В търсене на следващия ръководител на НАТО: Датският премиер попадна в бурята от спекулации

Кой ще оглави НАТО след Йенс Столтенберг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024