Марк Рюте пристига за среща с Кирил Петков в София Снимка: © Getty Images

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте ще се срещне с министър-председателя Кирил Петков в понеделник. Двамата ще проведат среща на четири очи в София и ще участват в пленарно заседание на двете делегации.

Преди това Рюте ще посети авиобазата "Граф Игнатиево" край Пловдив, където са разположени холандските изтребители F-35. Четири от най-модерните бойни самолети на въоръжение в света бяха изпратени в България в отговор на растящата руска заплаха около Украйна. Те ще защитават българското въздушно пространсто, част от източния фланг на НАТО, до края на този месец. Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват и визуално опознаване.

Граф Игнатиево, на източния флаг на НАТО: Някои помагат на Украйна, други се двоумят заради Русия

На срещата в София лидерите ще разговарят за възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и въпроси от европейския дневен ред, включително войната в Украйна и спирането на доставките на руски газ за България.

След руската инвазия в Украйна, нидерландският премиер изрази позиция около засилване на военното сътрудничество между европейските съюзници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024