Снимка: © Getty Images

Военнослужещ от Нидерландия, който участва в съвместната мисия за охрана на въздушното пространство на България, е получил предложение да сподели информация за американските изтребители F-35 "срещу парична сума".

За да се предотврати изтичане на лична информация и опити за изнудване войниците, е трябвало да предадат личните си телефони.

Твърдението е част от обширен репортаж на нидерландското издание NRC за мисията за т.нар. air policing над България с 4 самолета F-35. Въпреки че медията не изнася повече данни за конкретния случай, тя описва много красноречиво настроенията сред представителите на българските военновъздушни сили. Статията отбелязва и "чувствителните", както ги наричат, отношения между България и Русия на фона на инвазията в Украйна. 

Поводът за статията е среща с медиите от 14 април, посветена на съвместното изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство над България, в която участват началникът на отбраната ген. Емил Евтимов, посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на страната генерал-лейтенант Денис Лаут.

В България от началото на април до края на май се намират 100 военнослужещи от Нидерландия с цел укрепване на Източния фланг на НАТО и подсилване на способностите за air policing. Изтребителите F-35 със съответната техника, логистика и палатки са разположени в натовската авиобаза "Граф Игнатиево". 

Началото на мисията беше дадено миналата седмица в „Граф Игнатиево“ на фона на руската инвазия в Украйна.

Воeнните самолети на Нидерландия патрулират над небето ни заедно с българските МиГ-29. В операцията военновъздушните сили на Кралство Нидерландия работят заедно с българските ВВС.

Въпреки че и двете страни подчертават важността на сътрудничеството по отношение на мисията, вижданията им за войната се различават, разказва холандското издание.

Командирът на Военновъздушните сили на кралството генерал-лейтенант Денис Лаут няма никакви притеснения "да вземе страна", той говори открито за руската инвазия в Украйна и предупреждава партньорите от НАТО да пазят сигурността на източните граници.

„Трябва да имаме предвид, че докато сега ние стоим тук на свобода, народът на Украйна страда от груба руска агресия. Трябва да мислим за тях днес“, казва Лаут.

Подобна реторика обаче липсва в речта на началника на българската отбрана ген. Емил Ефтимов, отбелязват от NRC. В речта си Ефтимов набляга на сътрудничеството на България със съюзниците от НАТО в областта на охраната на въздушното пространство над страните от Алианса, но пропуска геополитическата актуалност.

Разликата между двете изказвания е съществена, пише изданието. Докато Нидерландия е убедена в необходимостта от подкрепа за Украйна, българските отношения с Русия са „политически чувствителен въпрос“.

Министър Стефан Янев: Да не прекаляваме с риторика, която притеснява хората

От изданието припомнят връзките на България с бившия Съветски съюз и оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, който избягваше да определи руската инвазия в Украйна като „война“. Описват и настоящата политическата ситуация в страната, в която „четирипартийната коалиция на Кирил Петков е уязвима, особено що се отнася до отношенията с Русия“.

Медията дава за пример намеренията на БСП да напусне правителството, ако България започне да снабдява Украйна с оръжие. 

Тази колебливост не влияе на възгледите на генерал-лейтенант Луит: 

„Това, което се случва в Украйна е ужасно и е в резултат на руската агресия. Фактът, че българите може да го виждат или формулират различно, няма последствия за нашите усилия. Ние сме професионалисти“, каза Луит в репортаж на NRC. 

В дневния ред на НАТО източният фланг е приоритет номер едно. По примера на балтийските страни се създават бойни групи на Алианса, разположени в Унгария, Словакия, Румъния и България. Очаква се на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид да последват разговори за постоянни подкрепления по източната граница на Европа.

Военните министри от НАТО се срещат извънредно заради подсилването на източния фланг

Холандският принос за укрепване на източния фланг не се ограничава само до България. 150 войници вече заминаха за Словакия, а броят на военнослужещите в Литва също се увеличава.

„НАТО е нашата гаранция за сигурност. Холандската граница е без значение за мен. Нашата истинска граница е тук, в Източна Европа“, казва генерал Луйт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония