Снимка: © МВнР

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса по източния фланг. Това ще се случи по време на извънредна среща в Брюксел тази сряда. На нея ще участва и българският ресорен министър Драгомир Заков.

Ще бъдат обсъдени редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка за сигурност заради войната в Украйна. Министрите на отбраната ще дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Ще се обсъдят конкретни мерки за увеличаване на сигурността в дългосрочен план във всички области. 

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция. Той припомни, че досега Москва е отправяла редица неверни твърдения, в това число - че няма да напада Украйна или да убива цивилни.

Столтенберг подчерта, че инвазията създава нова реалност в Европа, което налага и преструктуриране на военното разположение на Алианса. 

България отива на срещата в Брюксел с предложение за бойната група на основата на батальон, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. Сформирането на тази група, по думите на Драгомир Заков, е "на доста напреднал етап". Очакват се и предложенията на съюзниците за попълването ѝ със способности, които българската армия няма.

Съставът на бойната група вероятно ще е ясен до пристигането на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в България, заяви Заков. Визитата ще е след срещата в Брюксел. Страната ни вероятно ще търси и подкрепа от НАТО за охраната на въздушното пространство.

Заради редица ограничения българските МиГ-ове, според министъра, летят в условията на изтичащ ресурс, без възможност за подновяването му в страни като Беларус и Русия. НАТО в момента подпомага охраната на въздушното ни пространство с четири изтребителя "Eurofighter“ от Испания. Очаква се през април да пристигнат и три изтребителя F-35 от Нидерландия.

В понеделник президентът Румен Радев настоя въздушното пространство да се охранява от български самолети с български екипажи, но бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Аню Ангелов се разграничиха от него и заявиха, че държавата незабавно трябва да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство.


Двама бивши военни министри срещу Радев: НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространствоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет