Военните министри от НАТО се срещат извънредно заради подсилването на източния фланг Снимка: © МВнР

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса по източния фланг. Това ще се случи по време на извънредна среща в Брюксел тази сряда. На нея ще участва и българският ресорен министър Драгомир Заков.

Ще бъдат обсъдени редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка за сигурност заради войната в Украйна. Министрите на отбраната ще дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Ще се обсъдят конкретни мерки за увеличаване на сигурността в дългосрочен план във всички области.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция. Той припомни, че досега Москва е отправяла редица неверни твърдения, в това число - че няма да напада Украйна или да убива цивилни.

Столтенберг подчерта, че инвазията създава нова реалност в Европа, което налага и преструктуриране на военното разположение на Алианса.

България отива на срещата в Брюксел с предложение за бойната група на основата на батальон, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. Сформирането на тази група, по думите на Драгомир Заков, е "на доста напреднал етап". Очакват се и предложенията на съюзниците за попълването ѝ със способности, които българската армия няма.

Съставът на бойната група вероятно ще е ясен до пристигането на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в България, заяви Заков. Визитата ще е след срещата в Брюксел. Страната ни вероятно ще търси и подкрепа от НАТО за охраната на въздушното пространство.

Заради редица ограничения българските МиГ-ове, според министъра, летят в условията на изтичащ ресурс, без възможност за подновяването му в страни като Беларус и Русия. НАТО в момента подпомага охраната на въздушното ни пространство с четири изтребителя "Eurofighter“ от Испания. Очаква се през април да пристигнат и три изтребителя F-35 от Нидерландия.

В понеделник президентът Румен Радев настоя въздушното пространство да се охранява от български самолети с български екипажи, но бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Аню Ангелов се разграничиха от него и заявиха, че държавата незабавно трябва да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство.


Двама бивши военни министри срещу Радев: НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространствоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023