Днешната представа за футболистите е свързана с лъскави автомобили, скъпи имения, частни самолети, маркови дрехи и красиви жени. Рядко се случва да има играч, който да не мисли само за собственото си благосъстояние, а за това на най-уязвимите. Не само да чака поредната многомилионна заплата в банковата си сметка, а да задвижи социална промяна. Такъв е случаят на Маркъс Рашфорд.

Нападателят на „Манчестър Юнайтед“ е само на 23 години, но в Англия вече е определян за герой. Десетката на „червените дяволи“ не е само бързоног футболист, който щурмува фланговете в „Театъра на мечтите“. Името му се споменава далеч отвъд границите на спорта.

Маркъс Рашфорд: Момчето от предградията с медал от кралица Елизабет II

Тази година той на два пъти накара Борис Джонсън да промени правителствената политика относно децата в най-уязвимите семейства и да продължава да им осигурява храна. За този си ход бе провъзгласен за член на ордена на Британската империя, но Рашфорд не спира дотук. Сега той създава собствена образователна програма, за да подпомогне най-малките си сънародници.

Нападателят отваря книжен клуб и ще зарадва английските малчугани с нови книги за деца, издадени от самия него, с помощта на писатели и издатели. Целта на Рашфорд е децата от семейства с по-ниски доходи, които нямат възможност да си позволят книги, да се влюбят в четенето от ранна възраст.

Благородната кауза футболистът поема, защото е минал по този път и е бил в същото положение. „Започнах да чета книги едва на 17 години и това напълно промени мисленето и мирогледа ми. Иска ми се да съм имал възможността да чета повече като дете, но книгите бяха нещо, за което моето семейство никога нямаше бюджет. Нуждаехме се от храна на масата и това беше приоритетът“, споделя 23-годишният нападател.

Той е роден в предградие на Манчестър – Уитъншоу, в семейство на имигранти от островите Сейнт Китс. Майка му работи по 14 часа на ден, за да изхранва него и двамата му братя. Детството на Маркъс е повече от тежко, но кожената топка е неговото спасение. Започва да играе като вратар още на 5 години за отбора на „Флетчър Мос Рейнджърс“. После тренира малко в академията на „Манчестър Сити“, а когато е на 7, братята му го убеждават да започне при „Манчестър Юнайтед“.

Така е поставено началото на една невероятна футболна приказка, която още е в своя начален етап. Рашфорд вече е постигнал много. В дебюта си за „червените дяволи“ през 2016 вкара два гола в евротурнирите и феновете веднага го заобичаха. После отбеляза и две попадения на „Арсенал“ в първия си мач във Висшата лига и записа голове в дебюта си в почти всички турнири.

Четири години по-късно Маркъс е един от незаменимите титуляри на „Олд Трафорд“. Спечелил е Купата на футболната асоциация, Купата на лигата, Лига Европа и Къмюнити шийлд. Има над 70 гола за клуба, както и 11 за националния отбор на Англия. Рашфорд обаче остава здраво стъпил на земята и не забравя откъде е тръгнал. Точно затова продължава да работи в полза на обществото.

Нападателят се е свързал с издателите на детски книги от Macmillan, за да промотира четенето и грамотността сред децата. Той иска програмата му да достигне до 380 хиляди деца в цялото Обединено кралство, „които никога не са държали книга в ръцете си“.

„Имаше моменти, в които бягството от действителността чрез четенето ми помогна. Искам всички деца да го почувстват. Не само тези, които могат да си го позволят. А знаем, че има много, които са сред уязвимите групи в обществото“, споделя националът на Англия. „Моите книги ще бъдат за всички деца, дори ако трябва сам да им ги доставя“.

Първата, която ще бъде издадена, ще се казва „Можеш да бъдеш шампион: Отключи потенциала си“. Тя ще излезе през май 2021 г. Всяка от главите на книгата ще започва с история от живота на Маркъс Рашфорд и ще изтъква колко важно е образованието, колко нужна е позитивната нагласа, разбирането на различните култури и равнопоставеността между половете.

Журналистът Карл Анка и психологът Кейти Уоринър ще помагат на звездата на „Юнайтед“ в новата инициатива.

По-късно през следващата година, както и през 2022, ще излязат още две книги. Те ще са предназначени за деца на 7-годишна възраст или по-големи. Врати ще отвори и Книжен клуб „Маркъс Рашфорд“.

Според проучване на Националния тръст за грамотност във Великобритания – само 26% от хората под 18 години са чели книга всеки ден – антирекорд от 2005 г. насам. Рашфорд иска не само да промени цифрите, но да научи малчуганите, че всички раси и религии имат място в модерното общество.

Това не е първата кампания на Маркъс в полза на децата. От началото на Covid-пандемията той се бори най-бедните ученици да получават безплатна храна и по време на ваканциите. Написа писмо със силно послание до премиера Борис Джонсън. И успя да накара управляващите да удължат програмата, засягаща 1,3 млн. деца – и то два поредни пъти. Този месец Джонсън му се обади лично, за да му съобщи, че отпуска нов пакет на стойност 170 млн. паунда, който ще осигури храна на най-уязвимите семейства в страната. Освен това се разширяват хранителните програми около Великден и Коледа през 2021 г.

Кралицата също се впечатли и включи Рашфорд в почетния списък за личности с високи заслуги за обществото. "Чувствам се невероятно горд и трогнат. Като чернокож младеж от Уитъншоу никога не съм си представял, че ще получа членство в Ордена на Британската империя“, каза през октомври Маркъс и благодари най-вече на майка си, която „заслужава“ това признание.

Младият нападател накара дори феновете на противниковите отбори да забравят за момент конкуренцията на терена. Привържениците на „Евертън“ показаха на видеостената на „Гудисън парк“ благодарствено писмо към Рашфорд, когато тимът му гостуваше в мач от Висшата лига. „Благодарим ти, че си зад нашите деца, които имат нужда от силен глас. Тук, в Мърсисайд, и навсякъде в страната“, гласеше то.

А местен графити-художник обрисува цяла стена в Манчестър с лика на Рашфорд и го оприличи като „герой“. Маркъс обаче, въпреки всички свои каузи, остава все така скромен.

„По принцип се засрамвам, когато споделям тези неща, защото това пътешествие никога не е било заради мен“, написа нападателят, като сподели снимката в Twitter. „Но знам, че на Аксе му е отнело много време и усилия. И просто исках да му кажа: „Благодаря“.


Прочетете още:

Павел Лефтеров - с бърза скорост през „зеления ад“ и към целта Льо Ман


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024