На 22 години Маркъс Рашфорд може да се похвали с нещо, което малцина са успявали да постигнат: да убеди правителството на Великобритания, че прави грешка в социалната си политика. 

Три месеца след началото на пандемията нападателят на "Манчестър Юнайтед" поведе публична кампания в защита на правата на децата от бедни семейства да продължават да получават ваучери за безплатна храна и по време на лятната си ваканция. Силното писмо на футболиста до премиера Борис Джонсън накара правителството да направи обратен завой и да гарантира средства за помощ на всеки ученик. 

Постъпката на Рашфорд не е останала незабелязана - на 10 октомври стана ясно, че той е включен в почетния списък на кралица Елизабет II за личности с високи заслуги за обществото и е провъзгласен за член на ордена на Британската империя (първата стъпка в йерархията на почетните рицарски звания). 

Съпричастността на Маркъс Рашфорд към каузата на децата от бедни семейства не е спирала през последните месеци - националът на Англия създаде екип за осигуряване на хранителни помощи, в който участват някои от най-големите търговски вериги и производители на храни в страната. 

През септември той получи и почетната награда на Асоциацията на професионалните футболисти за усилията си в обществена полза. 

Футболистът, който накара Борис Джонсън да осигури храна за 1 милион деца

Рашфорд е роден в предградие на Манчестър, в семейство от имигрантски произход от Сейнт Китс, и като дете се е възползвал от възможността да получава хранителни помощи заради липсата на достатъчно средства за издръжка на него и двамата му братя. 

"Спомням си как майка ми заспиваше в сълзи, след като беше приключила 14-часова работна смяна, без да знае дали ще успее да свърже двата края. Това беше моята реалност. За щастие имах таланта да ритам топка, което извади цялото ни семейство от онази ситуация", разказва Рашфорд по повод кампанията си. 

"Чувствам се невероятно горд и трогнат. Като чернокож младеж от Уитъншоу никога не съм си представял, че ще получа членство в Ордена на Британската империя - още по-малко на 22-годишна възраст. Това е много специален момент за мен и за семейството ми, особено за моята майка, която истински заслужава това признание", пише футболистът в послание до последователите си в социалните мрежи. 

Той посочва, че ще продължава да се занимава активно с каузата на най-уязвимите деца, защото "битката за защитата им далеч не е приключила". 

"Би било несправедливо, ако с уважение не призова министър-председателя - който ме е препоръчал за тази награда - да подкрепи децата ни по време на ваканцията през октомври с удължаване на ваучерната схема, тъй като програмата за финансови помощи на хората в неплатен отпуск приключва и се изправяме пред все по-растяща безработица", пише Рашфорд. 

Той признава, че хранителните ваучери са само "лепенка" върху раната, но "тя ще даде възможност на родителите на милиони деца от Обединеното кралство да не се тревожат поне за едно нещо". 

"Няма значение какви са политическите ви пристрастия - нито едно от децата, които нямат достъп до храна, не носи вина за това", казва още той. 

Британското списание Spear's оценява днешното състояние на родения през 1997 г. футболист на 65 милиона паунда. Договорът му с "Манчестър Юнайтед" до 2023 г. осигурява заплата от 200 000 паунда на седмица. Атлетът има спонсорски договор с Nike. 

Освен активната му работа в помощ на хранителните помощи за деца, Рашфорд се занимава и с кампания в подкрепа на бездомните хора и е един от атлетите със силна позиция срещу расизма. 


Прочетете още: 

Два погледа в историята: паралелът с войната в речта на кралица Елизабет II

Героят, събрал 32 млн. паунда за британските медици, вече е рицар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат

Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Ангелов твърди, че при него се правели по 40 хил. дози на ден, но статистиката показва съвсем различно число