Снимка: © bTV, "Маркет линкс"

Резултатите на ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ са „практически еднакви“ преди парламентарните избори на 11 юли. Това показва проучване на електоралните нагласи, финансирано и реализирано от „Маркет линкс“ и bTV.

То е направено сред 1075 пълнолетни български граждани в периода 18-25 юни, по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Проучването показва, че ако изборите бяха днес, първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 19,7% подкрепа (при 26,18% на 4 април), а след тях се нарежда „Има такъв народ“ с 18,8% (с около процент повече спрямо 4 април).

Катастрофата на социолозите

„Резултатът между първите две сили практически е еднакъв. Не можем да кажем коя ще е първа, нещата могат да се обърнат. Възможен е сценарий с водеща сила ИТН, тъй като в последните месеци отчитаме спад при ГЕРБ“, каза социологът Добромир Живков в студиото на bTV.

Нагласите на избирателите за 11 юли според "Маркет линкс":

 

Трети на изборите, според „Маркет линкс“, се нареждат БСП с 16,9%, което би било с близо 2 процентни пункта подобрение спрямо вота на 4 април. Четвърти са от „Демократична България“ с 12,5 на сто (при 9,45% на 4 април), следвани от ДПС с 9,5% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4 на сто.

„Може да очакваме приближаване на третата и четвъртата партия, всичко зависи от избирателната активност. ДБ имат периферия, която се опитват да привлекат. Има български граждани, които все още избират между трите партии на протеста“, казва Живков.

Според социолозите от „Маркет линкс“ – най-вероятно ще има прилив на гласове от Турция за ДПС след промените в Изборния кодекс, но разликата между ДБ и партията на Мустафа Карадайъ „едва ли би намаляла“, тъй като „Демократична България“ също разчита на вот от чужбина, така както и „Има такъв народ“.

„Българските патриоти“ – коалицията между ВМРО, НФСБ и „Воля“ – остава под чертата с 2,9% подкрепа. На изборите на 4 април ВМРО се яви самостоятелно, а Валери Симеонов и Веселен Марешки се обединиха. Тогава и двете формации не попаднаха в 45-ия парламент.

„Резултатът този път може да е малко по-различен. Отклонението е в рамките на 0,8-0,9% за патриотите“, казва Живков. „През последния месец се наблюдава повишаване на резултата на партия „Възраждане“, която събира 2,4 процентни пункта“.

Очаква се избирателната активност да е в рамките на тази, която имахме на 4 април – тогава бяха отчетени 50,61%.

„Отчитаме доста висока декларирана готовност за гласуване - 58% казват, че ще гласуват, 20% твърдят, че по-скоро биха го направили. Четири на сто по-скоро не биха, а с твърдо „не“ отговарят 9% от респондентите. Девет процента казват, че не знаят.

От „Маркет линкс“ отчитат, че 57% от анкетираните смятат, че санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ са основателни, 17 на сто от тях казват, че не са. Около 60% смятат, че отговорността за тези санкции е на предишното управление. Според 39% от хората Вашингтон се е намесил във вътрешните работи, а 37% твърдят, че няма такава намеса на САЩ.

Общественото доверие в служебното правителство е доста високо, особено ако се направи паралел със степента на доверие спрямо предишното управление на ГЕРБ. Доверието в настоящата изпълнителна власт е 42%, а недоверието – 30 на сто. 43% одобряват премиера Стефан Янев, а 27% - не.

„Това отразява един умерен оптимизъм в българското общество. То одобрява разкритията на служебното правителство, които се случват на ежедневна база“, казва Добромир Живков.


Борисов: "Ще ни подхвърлят някой лев и ще кажат, че купуваме гласове"

Тошко Йорданов: Слави е различен от Борисов - не иска персонално власт, а резултати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед