"Маркет линкс": Българите имат най-голямо доверие в Слави Трифонов

Слави Трифонов е политическият лидер, който се ползва с най-голямо доверие сред българските граждани, показва проучване на bTV и „Маркет линкс“. Лидерът на „Има такъв народ“ е с 32% подкрепа, а след него са премиерът Бойко Борисов с 25 на сто и Мая Манолова (ИзправиСе.БГ) – също с 25%.

Недоверието при Трифонов е 42%, при Манолова - 55 на сто, а 61% от респондентите не изявяват подкрепа към министър-председателя.

Проучването е проведено между 17 и 24 февруари сред 1019 пълнолетни лица по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

То показва, че Красимир Каракачанов (ВМРО) е с 20% доверие и 62% недоверие, а съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов – с подкрепа 15 на сто. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се ползва с 9% подкрепа, а недоверието към него е най-голямо сред политическите лидери - 81 на сто.

Според данните – 24,6% от респондентите биха подкрепили коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори на 4 април, а за БСП ще гласуват 18,9%. „Виждаме прогресивно отваряне на ножицата между двете партии. Въпреки високото неодобрение на управлението – към настоящия момент ГЕРБ успяват да мобилизират доста сериозна подкрепа, а БСП за пореден месец не успява да се позиционира като достатъчно смислена алтернатива на управлението“, смята социологът Добромир Живков.

Трета сила е „Има такъв народ“ (13%), следвана от ДПС с 8,5 на сто. За „Демократична България“ биха гласували 7,6%.

Според проучването - обединението между Мая Манолова и „Отровното трио“ е на ръба на 4-процентовата граница с 3,9 на сто, а за ВМРО биха гласували 2,7%.

Данните сочат, че българските граждани не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. Факторите за това са социално-политическата обстановка и реакцията на правителството срещу пандемията Covid-19. 45% от участниците в анкетата смятат, че държавата се проваля в борбата срещу епидемията, а 35% са на противоположното мнение.

59% от респондентите са отбелязали, че няма да се ваксинират, 39 на сто казват, че ще го направят, а 2% отговарят, че вече им е била поставена доза от препарата срещу коронавирус. По-склонни да се имунизират са хората от големите градове и с по-високо образование.


"Гражданската" квота на ВМРО: Микс от бивши политици и кадри на службите за сигурност

Избори "на първа линия": И Александър Симидчиев ще се кандидатира за депутат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024