Снимка: © bTV

Пулмологът д-р Александър Симидчиев се оказа поредният медицински специалист, който ще се включи в листите с кандидати за народни представители.

Симидчиев потвърди, че влиза в политиката през гражданската квота на политическа сила, която отказа да назове пред БНР.

"Бях поканен, дълго размишлявах и се посъветвах с най-близките си. Реших, че има нужда медицината да заеме по-централно място в политическия спектър", каза д-р Симидчиев в интервю за Даниела Големинова.

Партията, от която ще бъде издигнат, не беше посочена - "не че има някаква тайна, но искам да бъда коректен към колегите", каза той. На въпрос дали поканата е дошла "от левия или десния спектър", той отговори "От медицинския спектър".

Д-р Александър Симидчиев: Няма значение от коя партия ще бъда, а какви позиции ще отстоявам

"Аз отстоявам медицински позиции и винаги съм го правил в последната една година. Освен политическо боричкане има нужда и от реални решения в това, което наричаме политика. Политиката е да можем да организираме живота на хората малко по-добре. Да можем структурирано да вървим към по-добър живот за всички нас. За да се случи това, трябва да мислим за специалностите като медицина, икономика, транспорт и т.н. Затова трябва да има хора, които разбират от тези области. Аз лично твърдя за себе си, че имам какво да допринеса за медицинската част от тази дискусия", каза Александър Симидчиев.

На въпрос дали поканата е от сега управляващите, той отново отклони конкретния отговор и посочи, че до 3-4 дни ще излязат листите, в които се кандидатира.

На 17 февруари д-р Симидчиев участва във Facebook предаване, организирано от "Да България" под надслова "Експертите говорят", което провокира спекулации, че може да е бил привлечен към щаба на "Демократична България". Официално потвърждение или опровержение по този въпрос все още няма.

Александър Симидчиев беше част от Медицинския експертен съвет, свикан в първите седмици на епидемията от Covid-19 като неформална помощна структура към правителството. Той е началник на функционалното отделение на МВР Болница в София и беше един от основните медийни говорители по отношение на мерките за безопасност и за овладяване на разпространението на епидемията.

Изборите на 4 април вече се превръщат в арена на сблъсък на медицинските професионалисти, които натрупаха най-голяма популярност през последната година.

Един от най-активните критици на здравната политика срещу Covid-19 доц. Атанас Мангъров стана част от листите на АБВ.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е спряган за водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново. Проф. Григор Горчев - един от най-добрите специалисти в онкогинекологията в България - също е номиниран от ГЕРБ в Плевен, според информация на "Капитал" и "24 часа".

Бившият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Димитър Раденовски беше включен в гражданската квота на БСП, а проф. Георги Михайлов (бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания) ще води червената листа в Благоевград за втори мандат като депутат.


"Гражданската" квота на ВМРО: Микс от бивши политици и кадри на службите за сигурност

Трима бивши футболисти влязоха в листите на БСП за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална