"Маркет Линкс": Тежка лидерска криза в ГЕРБ - партията минава по рейтинг Борисов

Едва 20,5% от българите имат позитивни очаквания за бъдещето на България, а одобрението към Бойко Борисов е паднало под това на партията му, което е прецедент в политическата му кариера.

Това обяви социологът Добромир Живков от "Маркет Линкс" по bTV при представянето на данните от последното проучване на агенцията по поръчка на телевизията. Запитването е проведено сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София в периода 28 юли – 03 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкета.

В годините на кабинета Борисов 3 се движи в пикове и спадове, в момента сме може би в най-ниската точка, каза Живков.

"Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали", допълни социологът.

По думите му това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната.

Друга констатация на изследването, че "неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен, в подобна ситуация бяхме в 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението".

Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока, посочи той.

Одобрението за политиците

Според социолога в ситуацията на Covid-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все по-важна роля, посочи той.

На въпрос "Доколко одобрявате следните политици?" и изброени имена: Румен Радев (51,3%), Слави Трифонов (37,7%), Мая Манолова (29,4%), Борисов се явява на четвърто място с 20,7%, като след него е Христо Иванов в 17,6%. Ако се вземат обаче рейтингите на политиците в София, тогава Христо Иванов има 26,3% рейтинг, а Борисов 20%. По отношение на София Борисов и Мая Манолова са на дъното на класацията с 20%.

Ножицата между провинция и столица се вижда много ясно при Румен Радев, който има близо 17% разлика в рейтинга си в полза на провинцията - 51,3% срещу 34,6%.

Христо Иванов е повишил два пъти рейтинга си в София и няколко пъти този в страната, коментира Живков

Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани по повод протестите срещу правителството на Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев, отбеляза социологът.

"Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват", пояси Добромир Живков.

Според него особеният интерес трябва да бъде насочен именно към ГЕРБ и по какъв начин първата политическа сила в страната ще преодолее политическата криза.

Мобилизацията за гласуване също е доста голяма - само 3,9% казват, че няма да гласуват, а малко над 12% още не са решили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024