"Маркет линкс": За първи път Румен Радев завършва годината с отрицателен рейтинг Снимка: © Getty Images

"Маркет линкс" отчете за първи път по-голяма степен на недоверие в президента Румен Радев, отколкото положителни оценки за работата му.

Резултатите са много близки - 40% го подкрепят, докато 41% казват, че нямат доверие на държавния глава.

Колкото и малка да е разликата обаче, тенденцията към разколебаване на подкрепата в него през 2022 г. е отчетлива. Доскоро той беше единственият институционален ръководител с положителен баланс на доверие/недоверие.

"Президентът се радваше на доверие до 55% дори 57-58%, което са често наблюдавани стойности, докато сега очевидно той също понася щети от политическата криза", каза Добромир Живков от "Маркет линкс" пред bTV.

51% от запитаните са посочили, че всички партии - включително и президентът - ще носят отговорността, ако 48 Народно събрание не успее да формира редовен кабинет.

14% са склонни да обвиняват ГЕРБ за тази ситуация, а 6 на сто - ПП.

"Виждаме опити и сериозен ангажимент в търсенето на кабинет. От друга страна, винаги когато се стигне до идея за решение, отново се възпроизвежда напрежението, на което сме свидетели през тази година", каза още той.

За разлика от упоритото налагане на хартиената бюлетина от ГЕРБ, БСП и ДПС - мнозинството от българските граждани с 57% подкрепят машинното гласуване и смятат, че то е важно, за да има честни избори. Само 25 на сто са на обратното мнение.

"Обществото е с много премерена и рационална гледна точка за гласуването. Ясно е, че този процес у нас е бил тежко корумпиран в по-общия смисъл. Важно е, че обществото разбра, че гласуването с машини доведе до намаляване на този корпоративен, купен или повлиян вот, който води до по-ниско качество на изборния процес като цяло. Доказано е с изследвания, че машините не влияят негативно на избирателната активност. Тя ще продължи да пада и това отново ще докаже тезата, че машините не влияят, а влияе общата оценка за политическата класа", каза Живков.

Цялостното отношение на гражданите към политическите перспективи е силно негативно - до 85% от хората смятат, че България се развива в неправилна посока.

Живков посочи, че такива стойности не са отчитани при други периоди на вътрешнополитическа криза като 2013 и 2020 г.

Изследването е проведено между 10 и 20 декември 2022 г. сред 1022 души над 18 г. в страната по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета. Финансирано е съвместно от bTV и "Маркет линкс".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024