Марлис Декърс: Дизайнерката, която не смята, че бельото трябва да се крие под дрехите

Марлис Декърс* е дизайнерка на бельо. Нейна е концепцията, че бельото не е за криене под дрехите, а трябва да се вижда. Холандка по рождение, тя постига световен успех със смелите си модели и продава колекциите си по цял свят. “Предлагам на жените красота и е жалко, че те не гледат на себе си по този начин”, казва тя. “Вие сте толкова хубава, толкова чувствена и толкова желана, колкото сама вярвате в това.”

Бельото е онова оръжие, което може да накара жените да се харесват, смята Марлис и добавя: “И аз участвам в този процес с моето бельо. Дизайнерското бельо кара жените да разкопчеят едно копче повече на блузата си - в този смисъл аз ги изкушавам да се харесват, да показват тялото си.”

Формулата на Марлис е 15% дизайн и 85% женското тяло.

Ако трябва да носите само един цвят бельо до края на живота си, кой цвят би бил това? Дали ще заложите на сигурно - на черно или бяло? Или ще играете смело - червено?

Тоз въпрос може да изглежда странно, казва Марлис Декърс, идващ от човек, който има гардероб само за бельо - и то бельо в най-смелите цветове и шарки, които може да си представите, но когато бях готова да завладея света с моите дизайни, преди повече от 20 години, това беше точно въпросът, който трябваше да си задавам.

Тъкмо бях завършила престижна художествена академия, имах толкова големи планове и толкова малък бюджет. За да помогна на бизнеса си, миех чинии. Знам, че не е най-бляскавата работа, но обичам да работя усилено и хранейки се с остатъците на хората, успях да спестя малко повече пари, спомня си тя.

Когато започва да пазарува материали за първата си колекция бельо, разбира, че от всеки тип плат трябва да купи минимум по един топ. Това са 500 метра и много пари.

“Направих следната сметка: ако успея да използвам около 100 метра за една колекция и да запазя останалите за още три колекции, математика ще излезе. Затова реших, че ще направя това, което направи Пикасо, когато влезе в „синия си период“: придържайте се към един цвят и го притежавайте. Купих топ черен плат.”

Много черно бельо по-късно, Марлис вече има достатъчно пари за нов цвят: избира бял. След това преминава на червено.

И така минават десет години, в които работи само с три цвята. Но вече знае как цветът влияе на дизайна, как променя тона и настроението на кожата. “Бях ги овладяла”. казва тя.

“Години по-късно правех първото си голямо шоу в Париж. В този момент можех да си позволя да използвам всякакъв плат във всякакъв цвят, но онова, което изпратих на подиума тази нощ, беше ода за началото в три различни нюанса на любовта: парад на черно, червено и бяло бельо.”

Марлис съветва, следващия път, когато пазарувате бельо, пробвайте от един модел черен сутиен, бял и червен и вижте колко напълно различни ще ви накарат да изглеждате.

“Опитвам чрез бельото да покажа най-добрата част на тялото. Уверената жена е силната жена, а силната жена има мечти. Красотата не може да се дефинира като дълга коса, къдрици или дълги мигли - красотата идва отвътре. Поискай да си красива и ще бъдеш - това е първата стъпка. Да, годините добавят по някоя бръчка на лицето ни, но това е част от нашата личност, това сме ние и не трябва да бягаме от себе си.”, казва Марлис.

Марлис Декърс има 4 колекции, които се казват Signature, Style, Couture и четвъртата са банските костюми.

Най-характерните ѝ визии, тези, които човек не може да сбърка, че са нейни, са в колекцията Signature. Toва са must-haves, които просто трябва да имаме в гардероба си, казва дизайнерката. Нещо характерно за работата ѝ е, че поставя фокуса върху специфична част от тялото - деколтето или най-ниската част на гърба, например. “Харесвам особено ниската долна част на гърба - тя е прекрасна за използването на ленти например, които правят дупето да изглежда по-секси.”

Колекцията Style е сезонната колекция - тя е свързана винаги с нови цветове и материи. Комуникира си с дрехите ни и може да се приеме като част от нашето облекло - така става с бельото, когато смесим контрастни цветове например, обяснява дизайнерката.

Couture колекцията е нейният мастърпийс: тя е специална, с много отношение към детайла и е ръчно изработена. Нейната роля е да направи жените наистина специални, да им даде усещане за уникалност. Посланието на това бельо е - осмели се да си жена. Жена, която не се притеснява да привлича погледите и да заема смели позиции. Couture колекцията е комбинация от бельо, изкуство и иновация.

Марлис пътува по целия свят, за да черпи вдъхновение. За нея да правиш бельо е като да разказваш история. "Посещавам музеи, попивам различни култури, но в края на краищата всичко опира до музите, а нейните музи са смелите жени. Жени като Жана д’Арк, Елизабет I или японските гейши.

“Моето бельо стъпва на техните истории, те са моят източник на вдъхновение. През тях искам да запаля и други жени да мечтаят, да излизат от зоната си на комфорт.”

Казва, че плажът е много поетично място за нея като дизайнер. “Морето иска да свали дрехите ни, на плажа ние се чувстваме толкова релаксирани и освободени. Моята задача е да покрия или да открия тялото по подходящ начин, така че да се чувстваш добре облечен, докато всъщност си полугол. Тайната е в това да се изберат подходящ плат и дизайн.”

Някои от моите бански например нямат презрамки, а вместо това набор от плисета и къдрици - това придава друго излъчване, жените се чувстват красиви и удобно, а плажът става техен подиум.

В България марката Marlies Dekkers можете да намерите онлайн и офлайн в Bra Studio.

Пристрастяващо ли е купуването на бельо и най-честите грешки на жените


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024