Хиляди мароканци създадоха безредици в Париж. А тепърва идва мачът с Франция Снимка: © Getty Images

Докато приказното представяне на смятания за аутсайдер отбор на Мароко на Световното първенство по футбол привлича все повече и повече симпатизанти, бурните и често вандалски празненства на мароканските фенове в Европа очернят историческите постижения на състезателите. И случилото се в различни градове в Европа след победата над Португалия и класирането на полуфинал само затвърди притесненията.

Тимът на Мароко пристигна в Катар, без да е свързан с каквито и да е очаквания. В група с два от трите най-добри отбора на предния мондиал в лицето на Хърватия и Белгия, анализаторите не обърнаха особено внимание на африканския състав преди началото на турнира.

Равен с хърватите и победа с 2-0 над Белгия промени всичко - Световното имаше своята сензация. Още на този етап обаче се появиха и първите индикации, че позитивното впечатление, което футболистите създават на терена, няма да е в унисон с държанието на привържениците им по улиците.

Полицията в Брюксел трябваше да затвори част от центъра на града и да използва водни оръдия, за да разпръсне събралите се групи от запалянковци, които търсиха конфронтации с полицията, чупиха прозорци и горяха автомобили:

"Това не са фенове, това са бунтовници," коментира кметът на белгийската столица Филип Клозе.

Проблеми с марокански фенове след успехите на отбора имаше още в Антверпен и в нидерландските Ротердам, Амстердам и Хага.

С напредването на турнира ситуацията примерите ставаха все повече. Франция също разполага с голяма мароканска общност и местните власти имат основания да бъдат притеснени преди предстоящия полуфинал между двете страни.

След четвъртфиналната победа на африканците срещу Португалия полицията в Париж трябваше да използва сълзотворен газ, след като имаше разбити витрини на магазини, кражби и редица други вандалски прояви.

До известна степен успокояващ е фактът, че след триумфа на "петлите" срещу Англия по-късно през вечерта, двете агитки празнуваха заедно и няма сведения за сблъсъци помежду им. С напредването на вечерта обаче агресията, насочена към органите на реда, нараства. Поне 74 души са арестувани.

Отборът на Мароко не само записа първата си победа на Световно от 1998 година насам в Катар. Единственото допуснато попадение на състава до момента е автогол срещу Канада, а в събота Мароко се превърна в първата африканска държава, която стига до финалната четворка на най-големия футболен форум.

Футболистите заслужават всеки един суперлатив, който получават, докато разбиват всички прогнози отново и отново. Заслужават и изумителното им постижение да не бъде помрачавано от грозни сцени отвъд терена.

Следващият тест за тях и за феновете им ще бъде в сряда на полуфинала с Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024