Снимка: © bTV

Материалът е редактиран - променена е информацията за 23 МИР в София, където няма пренареждане на листите на "Демократична България".


Бившият съпредседател на СДС Мартин Димитров и Ивайло Мирчев от „Да, България“ пренаредиха листите на „Демократична България“ в София и влизат в 45-ото Народно събрание чрез голям брой получени преференции.

Мирчев, който води листата на партията в Бургас, беше трети в 24 МИР в София, а икономистът Мартин Димитров – пети. Те обаче получиха съответно 4310 и 4014 преференции, с което изместиха Цецка Бачкова от ДСБ и Стефан Тафров от „Да, България“. Нареждат се съответно втори и трети, след като са преодолели нужната граница от 7% от всички гласове за партията в съответния район (в случая тя е 2791 гласа). 

В 24 МИР „Демократична България“ постигна голям успех на парламентарните избори. Там коалицията спечели близо 40 хиляди гласа и изпревари ГЕРБ-СДС с 24,43% срещу 22,62 на сто, сочат данните на ЦИК след 100% обработени протоколи.

Избори 2021: Резултатите на партиите по райони в България

Бившият депутат от десницата и бивш съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров (тогава лидер на СДС) и Иво Мирчев взимат мандати в парламента, а същото важи за водача в листата в този район Владислав Панев. Той е съпредседател на коалицията като част от „Зелените“. Събрал е 2147 преференции, но към резултата му влизат и всички над 20 хиляди гласа без преференции, защото е на първо място от кандидатите на ДБ. Тафров (с 1898 преференции) най-вероятно няма да стане депутат. 

24 МИР дава общо 12 мандата за парламента.

В 23 МИР няма пренареждане на листи, въпреки че икономистът Георги Ганев има 4189 преференции. Те обаче не са достатъчни, за да премине нужната граница от 7% от гласовете на ДБ в района, която в случая е 4324 гласа. Възможно е той да влезе в Народното събрание по силата на мястото си в листата, което е пето.

Антоанета Цонева (с 3004 преференции), която е втора в листите, ще стане член на парламента. Водач на листата в 23 МИР е съпредседателят Атанас Атанасов.

Творческият директор на рекламна агенция “Nitram” Мартин Евгениев Димитров също беше сред силните кандидати в 23 МИР, но няма да стане народен представител,. Той беше 10-и в листата и получи 3314 преференции.

В 23 МИР ДБ изпреварва ГЕРБ с 28,48% (61 776 гласа) срещу 20,18 на сто. 23 МИР дава общо 16 мандата.

В другия софийски район - 25 МИР - ГЕРБ-СДС (24,08%) и ИТН (18.81%) изпревариха "Демократична България" (16,12%). Там водач за ДБ е съпредседателят Христо Иванов, втори в листата е Борислав Сандов, а трети - пулмологът Александър Симидчиев. Симидчиев има 2525 преференции - най-много след Иванов, и броят им е достатъчен, за да размести листата (прагът е 1858 преференции).

25 МИР дава 14 мандата за парламента.

 


Катастрофата на социолозитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението