Мартина Апостолова - изгряваща звезда на Берлинале Снимка: © "Ирина" (2018)

Българската актриса Мартина Апостолова е избрана за Европейска изгряваща звезда в програмата за млади таланти European Film Promotion. Апостолова, която направи филмовия си дебют в "Ирина", е част от група на 10 актьори от цяла Европа, които ще се представят на 70-тото издание на фестивала Берлинале.

"Изключителните таланти бяха избрани от експертно жури, което смята, че те са готови да излязат на международната филмова сцена", се казва в анонса на EFP. "За да подкрепи това, програмата им предоставя уникална възможност за лични срещи с над 80 световни кастинг-директори, продуценти и режисьори, което ще постави основата за професионални контакти, необходими при началото на международна кариера".

Младите избраници на журито ще получат награда на церемония в Берлинале Паласт на 24 февруари.

Мартина Апостолова е отличена за умението да пресъздаде "архетипна сила, която може да се свърже с всяка публика". За главната си роля в "Ирина" тя получи награди за най-добра актриса на филмовите фестивали в Бари, Котбус, Хонконг, Тбилиси, както и на "Златна роза" във Варна.

Останалите отличени актьори и актриси за 2020 г. са: Виктория Кармен Соне (Дания), Паару Ойа (Естония), Зита Ханрот (Франция), Леван Гелбакяни (Грузия), Йонас Даслер (Германия), Билал Уахиб (Нидерландия), Бартош Биелена (Полша), Жоана Рибейро (Португалия), Ела Румпф (Швейцария).

От първото издание на "Европейски изгряващи звезди" през 1989 година до момента на Берлинале са представени 312 изгряващи звезди, като сред тях са имена като Кери Мълиган, Алба Рорвахер, носителката на „Оскар“ Алисия Викандер, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Джордж МакКей, българите Весела Казакова и Иван Бърнев и др.

Водещ на 70-тото издание на Берлинале ще бъде Самуел Финци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024