Снимка: © "Ирина" (2018)

Българската актриса Мартина Апостолова е избрана за Европейска изгряваща звезда в програмата за млади таланти European Film Promotion. Апостолова, която направи филмовия си дебют в "Ирина", е част от група на 10 актьори от цяла Европа, които ще се представят на 70-тото издание на фестивала Берлинале. 

"Изключителните таланти бяха избрани от експертно жури, което смята, че те са готови да излязат на международната филмова сцена", се казва в анонса на EFP. "За да подкрепи това, програмата им предоставя уникална възможност за лични срещи с над 80 световни кастинг-директори, продуценти и режисьори, което ще постави основата за професионални контакти, необходими при началото на международна кариера". 

Младите избраници на журито ще получат награда на церемония в Берлинале Паласт на 24 февруари. 

Мартина Апостолова е отличена за умението да пресъздаде "архетипна сила, която може да се свърже с всяка публика". За главната си роля в "Ирина" тя получи награди за най-добра актриса на филмовите фестивали в Бари, Котбус, Хонконг, Тбилиси, както и на "Златна роза" във Варна.  

Останалите отличени актьори и актриси за 2020 г. са: Виктория Кармен Соне (Дания), Паару Ойа (Естония), Зита Ханрот (Франция), Леван Гелбакяни (Грузия), Йонас Даслер (Германия), Билал Уахиб (Нидерландия), Бартош Биелена (Полша), Жоана Рибейро (Португалия), Ела Румпф (Швейцария). 

От първото издание на "Европейски изгряващи звезди" през 1989 година до момента на Берлинале са представени 312 изгряващи звезди, като сред тях са имена като Кери Мълиган, Алба Рорвахер, носителката на „Оскар“ Алисия Викандер, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Джордж МакКей, българите Весела Казакова и Иван Бърнев и др.

Водещ на 70-тото издание на Берлинале ще бъде Самуел Финци

Прочети