Снимка: © twitter.com/İzmir Büyükşehir Belediyesi

В третия по големина град в Турция – Измир, вече действа иновативна система за раздаване на безплатни маски. Пътниците в метрото могат да получат и маска, и дезинфектант от специална машина, носеща името „Maske Matik“ – игра на думи с „маска“ и „автомат“.

Гражданите, които са заредили картите си за използване на метрото, могат да ги валидират на машината и да получат безплатно до четири маски и 100 мл дезинфектант за ръце на седмица.

В следващите дни броят на маските, които пътниците могат да вземат на седмица, ще се увеличи до пет, стана ясно от съобщение на местните власти.
 
Първият подобен автомат бе инсталиран на станция Конак в центъра на Измир. От следващата седмица ще започне поставянето на още 10 такива машини.

Кметът Тунч Сойер обяви, че броят на автоматите ще бъде увеличен в бъдеще, за да може повече жители на Измир да се снабдят с маски и да спазват по-добра хигиена.

Компанията, която произвежда автоматите, е базирана в Измир, каза Сойер. Той сподели, че е горд от каузата и е благодарен на местната фирма, която е допринесла за борбата срещу Covid-19.

Кметът изрази надежда, че инициативата ще бъде успешна: „Здравето на жителите на Измир е над всичко“.

В Турция маските са задължителни на обществени места като магазините, но вече не се продават. Това е така, тъй като правителството ги раздава безплатно чрез аптеките в страната, а тези, които не могат да излязат, получават маски в домовете си. 

Прочетете още:

Турция срещу Covid-19: Рисков залог с много неизвестни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети