Мъск спря Twitter акаунтите на журналисти от CNN, New York Times и Washington Post Снимка: © Getty Images

Twitter спря акаунтите на редица журналисти от CNN, New York Times, Washington Post и други медии. Общото между тях оказва се е, че всички те са отразявали собственика на компанията Илон Мъск и най-вече спора му с друг потребител около частния му самолет.

Преди дни Мъск изтри потребителския профил, който следеше пътуванията на милиардера с неговия частен самолет, и дори се зарече да съди собственика му. Акаунтът беше създаден от студента Джак Суийни, който използва публично достъпни данни, за да следи самолета на мултимилиардера.

В списъка със забранените журналисти влизат и репортери от изданията "Mashable", "The Intercept", както и независимите журналисти Аарон Рупар и Тони Уебстър.

Ръководителят на отдел "Доверие и безопасност" на Twitter Ела Ъруин посочва пред "The Verge", че забраните са свързани с новото правило, въведено в сряда, което забранява "информация за местоположението в реално време, включително информация, споделена директно в Twitter, или връзки към URL адреси на трети страни за маршрути на пътуване".

"Без да коментирам конкретни акаунти, мога да потвърдя, че ще спрем всички акаунти, които нарушават политиките ни за поверителност и излагат на риск други потребители. Не правим изключения от тази политика за журналисти или каквито и да било други акаунти", посочва Ъруин пред изданието.

Спирането на акаунти стана без предупреждение или обяснение от страна на Twitter. Технологичният репортер на "New York Times" Райън Мак например е открил, че не може да влезе в профила си в четвъртък вечера. Само преди ден той е публикува статия за това, че социалната мрежа е спряла акаунта на Суйни.

В изявление говорител на престижния вестник нарече отстраняването на техен журналист "съмнително и неудачно".

"Нито "Таймс", нито Райън са получили някакво обяснение защо това се е случило. Надяваме се, че акаунтите на всички журналисти ще бъдат възстановени и че Twitter ще даде задоволително обяснение за това действие", се казва в тяхната позиция.

Всички блокирани от платформата журналисти наскоро са публикували статии за спирането на акаунта на Мъск в Twitter, който е проследявал частния му самолет. Всяка от тези статии подчертава напрежението между обещанията на милиардера за "свобода на словото" и избора му да забрани акаунт, който лично не харесва.

Въпреки че журналистите съобщиха, че отстраняването е за постоянно, в няколко туита самият Мъск заяви, че отстраняването ще бъде само за седем дни.

"Малко време извън Twitter е полезно за душата", написа той в профила си, след което публикува анкета, в която пита хората дали да отмени забраната сега, утре, след седем дни или на по-късен етап.

Анкетата се оказа в полза на незабавното разблокиране на потребителите, като 43 % от над половин милион гласа бяха за "сега". След това Мъск съобщи в Twitter, че ще повтори анкетата, тъй като вариантите са били твърде много, и я сведе до сега или след седем дни.

Това е подобно на анкетата, стартирана от Мъск, в резултат на която профилът на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп беше върнат в платформата.

Конгресменката Лори Трахан написа в профила си в Twitter, че нейният екип се е срещнал същия ден с представители на Twitter.

"Те ни казаха, че няма да отмъщават на независими журналисти или изследователи, които публикуват критики към платформата. По-малко от 12 часа по-късно множество репортери бяха отстранени от работа. Какво става, Елон Мъск?", написа тя.

Докато множество известни личности и обикновени потребители заповат да напускат платформата на фона на драстичните промени в компанията, Мъск спря акаунта в Twitter на основния си конкурент Mastodon.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024