Мъск не успя да спре тракера на самолета му @ElonJet с пари - и просто го изтри от Twitter

Twitter-профилът, който следеше пътуванията с частния самолет на Илон Мъск @ElonJet, вече е забранен в платформата - въпреки обещанията на Мъск да не му посяга.

Акаунтът беше създаден от студента Джак Суийни от Флорида, които използва само публично достъпни данни, за да следи самолета на мултимилиардера.

Суийни започва да се занимава с канала още през лятото на 2020 г., защото е почитател на работата нa Илон Мъск в Tesla и SpaceX. 20-годишният мъж е разработил ботове за следене на самолетите и на Бил Гейтс, Доналд Тръмп и Марк Зукърбърг.

През януари 2022 бъдещият собственик на Twitter му предложи 5000 долара, за да изтрие профила с близо половин милион последователи, защото според него споделянето на тази информация е "риск за сигурността".

Суийни обаче е настоял за 10 пъти по-голяма сума – 50 000 долара, с които да финансира висшето си образование и да си купи Tesla Model 3.

Мъск придоби Twitter за 44 милиарда долара през октомври и се позиционира като защитник на свободата на словото в социалната мрежа.

Той твърдеше изрично, че няма да забрани бота на Суийни, въпреки че не е съгласен данните за пътуванията му да се публикуват автоматично в публичното пространство.

Джак Суийни публикува няколко съобщения на 10 декември, с които твърдеше, че администраторите на Twitter са започнали да налагат наказателни мерки срещу него, като рийчът му е спаднал изкуствено.

Той показа вътрешна информация от служител в Twitter за целенасочено филтриране на достъпа на потребителите до @ElonJet. Два дни след публикуването на данните от чата на Twitter, профилът се връща към нормална видимост.

На 14 декември обаче @ElonJet вече е официално блокиран от администраторите - без обяснение. За Суийни това решение е необяснимо, доколкото самият Мъск твърдеше, че не би било редно да го забранява.

Студентът изобщо не се е отказал от проследяването на частния самолет. Вместо да чака "амнистия" в Twitter, той вече е прехвърлил бота в Mastodon, където не може да бъде забранен. За няколко часа каналът му има над 2000 последователи в алтернативната социална мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024