Има една добра и една лоша новина за всички в интернет след истерията, която Илон Мъск внесе в Twitter след сделката за $44 млрд.

Добрата новина е, че светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Вече има доста алтернативни безплатни услуги за комуникация, в които няма опасност да вдигнете кръвно за 60 секунди заради рекламен спам, дезинформация или скандално глупави коментари, които се разпространяват като пожар.

Mastodon e един от най-популярните заместители на Twitter и напомня повече за чатовете в mIRC от преди 20 години, отколкото на кошмарното преживяване от съвременните социални мрежи.

Преселението на хора от Twitter към Mastodon - включително на много българи - се случва с десетки хиляди на ден, и сътресенията около Мъск са основната причина за търсенето на нова платформа за създаване на общност.

Лошата новина? Гигантският успех на централизирани платформи като Facebook и Twitter не се е случил без причина.

Огромната инфраструктура, която позволява на стотици милиони, дори милиарди хора да бъдат във връзка помежду си във всяко време на денонощието, е нещо, което не може да се подцени. И това си личи, когато направите опит да мигрирате към Mastodon.

Mastodon е софтуер, създаден от германски разработчик, и съществува от няколко години, като целта му винаги е била да е свободна от "авторитарен контрол" алтернатива на Twitter. Слоганът на Mastodon е "общуване в социална мрежа, което не се продава". Затова и Илон Мъск подейства като реактив за бягството към Mastodon.

Само за един ден в края на октомври 70 000 души са си направили профили в услугата.

По какво си приличат?

  • и двете служат за споделяне на мнения, линкове, клипове и снимки; коментарите в Mastodon са с лимит до 500 символа;
  • вертикалното меню на Mastodon e огледален образ на това в Twitter - има полета за нотификации, директи съобщения, "харесани" коментари, запазени публикации, списъци с хора, както и "Trending now", където може да се следят теми по хаштаг;
  • много от най-интересните потребители, които следвате в Twitter, вече са и в Mastodon и може да се открият по търсене на никнейма;
  • има правила за поведение, но те не се определят на централно ниво, а от администратора на съответната общност;
  • Mastodon си има свой "език", който много напомня на Twitter - туитовете се казват "toots", каналите за комуникация са "instances", ретуитването е "boost" и т.н.

За разлика от Twitter - в Mastodon няма реклами.

За разлика от Twitter - Mastodon не е централна платформа, която се модерира от собственика на компанията-майка.

Това е мрежа от отделни сървъри (сайтове) под единен протокол, в които хората могат да се включват като членове или да напускат по избор.

Българската общност в Mastodon

Не е много голяма, но вече съществува и расте - Богомил Шопов е направил селекция с трите основни сървъра, където можете да си говорите със сънародници:

Други места, в които има по-разнообразна международна общност са: c.im, mastodon.social, mstdn.io, и др. Можете да изберете своето място при регистрацията, като сървърите са подредени по интереси: общи теми, национални/регионални, технологии, LGBT, музика, игри, животни, активизъм, храна, изкуство.

За да влезете във всеки от тях, трябва да поискате да ви пуснат - някои международни сървъри вече са толкова големи, че не приемат нови членове.

Регистрирането се прави с мейл и с избор на nickname. Името ви ще изглежда така:

  • @ <псевдоним по ваш избор> @ <име на сървър, в който искате да членувате>

Какво виждате, когато влезете в канала си в Mastodon?

Потоците с информация са три:

  • Home - съобщения, написани от лично подбрани, следвани хора - това, което обикновено се вижда при влизането в Twitter,
  • Local - всички съобщения на членовете на канала X, включително на тези, които лично вие не следвате;
  • Federated - хаосът в действие... това е река от съобщения, написани от потребители в канали Y, Z и др., които са следвани от членовете на вашия канал X.

"Каналите" ("instances") са самостоятелни сървъри, чиято вътрешна връзка е Federated-функцията. Това е последно, най-рехаво ниво на мрежата от интереси, за която се предполага, че обединява дадена общност.

Това са непознатите "приятели на общите ни приятели". С някои от тях вероятно нямате какво да си кажете, с други вероятно ви свързват сходни вкусове и е възможно да откриете нещо интересно в споделените им мисли. Но ако не се събирате с тях (във "федерацията"), няма как да разберете за съществуването им.

Хубавото е, че никой не може да ви принуди да ги четете - за разлика от Facebook, например, където проруска пропаганда може да пробие дори в сферата на заклети противници на Путин.

Още по-хубавото е, че администраторите на канала могат да филтрират какво влиза във "федерацията", така че в нея да не попадат идиотски коментари.

Mastodon има и платени услуги, в които срещу месечен абонамент е възможно да си направите самостоятелен канал, в който личните ви съобщения да не се четат от администраторите.

Какъв е проблемът с Mastodon?

Mastodon не е за всеки.

Най-доброто обяснение за тази услуга беше дадено от човек в Twitter: това е като "да поръчате пържола в ресторанта, а келнерът да ви връчи карта на пасище и пушка". Сами трябва да положите усилия, за да достигнете до оптимално преживяване.

Със сигурност изисква време, за да се ориентирате в обстановката, която е доста по-разхвърляна от това, с което сме свикнали в големите платформи.

Заради нарасналия интерес в последно време сървърите на Mastodon се претоварват, спират да приемат хора или падат - нещо, което помним от ранните години на Twitter. От друга страна, услугата се разработва постоянно и по-скоро ще се адаптира към интересите на потребителите си, отколкото да се влоши до неизползваемост.

Изисква и време, за да разберете кое е вашето "място" - т.е. кой от сървърите предлага най-голямо количество смислени хора за следване, а засега това е най-трудната част.

Тук нищо не е наготово, не е интуитивно и иска воля от страна на потребителите.

И все пак си заслужава да се пробва от хората, които повече не желаят да бъдат третирани като продукт в конкуренцията за кликове. Не желаят общуването им с приятели или познати да бъде опитно поле за експериментите на милиардерите. Mastodon е за хората, на които им е писнало от безумна модерация или от алгоритми, които поощряват конфликтите и омразата - защото те се прехвърлят като зараза върху цялото общество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024