Всеки месец - по 45 милиона долара от Илон Мъск за кампанията на Доналд Тръмп. Според Wall Street Journal милиардерът и собственик на Х е поел този ангажимент в подкрепа на бившия президент на САЩ.

Самият Тръмп се похвали с тази сума на предизборен митинг и сподели колко приятно изненадан бил от обещанието, за което разбрал от медиите.

Ако в щаба на Републиканците са се надявали на гигантски и непрекъснат поток от финансиране - Мъск току-що разби тези идеи.

В интервю за консервативния психолог Джордан Питърсън той отрече да е имал намерения да влива подобни суми в помощ на който и да е политически кандидат.

"Това, което се съобщава в медиите, просто не е истина. Не дарявам 45 милиона долара на месец за Тръмп", казва Илон Мъск.

Той обясни, че е създал специален инициативен комитет (Super PAC) - вид организация за покриване на определени разходи на политически кампании чрез дарения над обичайните лимити - и планира да подпомага не само една политическа партия или кандидат.

"America PAC", както се казва комитетът на Мъск, обединява няколко лидери на технологични компании. Сред тях са бившият мениджър в Paypal Кен Хауъри, близнаците Уинкълвос, които са сред ранните инвеститори във Facebook и криптовалутите, както и съоснователят на Palantir на Питър Тийл Джо Лонсдейл.

Илон Мъск изрично подчертава, че не иска America PAC да бъде "хипереднопартийна" организация.

"Намерението е да подкрепя принципите, които някога направиха Америка велика. Не бих казал, че аз съм почитател на "MAGA" (слоганът Make America Great Again, или "Да направим Америка отново велика" на Доналд Тръмп, б.р.). Аз смятам, че Америка си е велика. Моят слоган е MAG - Make America Greater ("Да направим Америка още по-велика")", казва още той.

Въпросните ценности: "свободата" във всички измерения на думата, но най-вече "възможно най-много свобода от държавната намеса", както и "меритокрацията", или идеята, че властта трябва да се упражнява от хора, доказали своите заслуги.

Уточнението на Мъск се разминава както с първоначалните съобщения, така и с впечатлението, което Доналд Тръмп беше придобил.

На митинг в Мичиган през уикенда Тръмп обяви, че "обича Илон Мъск", защото го е подкрепил публично за кандидат-президент и за това, че "ми дава по 45 милиона долара на месец".

"Не 45 милона долара - а 45 милиона долара на месец. Аз дори не знаех за това. Той не ми е казвал. Говорих с него преди известно време, за да му кажа, че ще дойда тук, питах го как е. И той дори не го спомена", казваше Тръмп.

Сега се разбира, че не става дума за извънредна скромност от страна на най-богатия човек в света, а за доста по-голямо недоразумение.

Интервюто, което се излъчва в платения канал на консервативния сайт Daily Wire, се прочу и с още един ключов момент - обяснението на Илон Мъск за причините, поради които си е поставил за цел да изкорени "woke - вируса".

Терминът Woke се превърна в обиден синоним на ляволиберална идеология, с която консерваторите обвързват отрицанието на т.нар. "традиционни" ценности за десницата и подкрепата за социалната справедливост, LGBT-общността и борбата със сексизма.

Мъск беше предизвикан да коментира темата заради факта, че един от синовете му Кзейвиър (20 г.) се подложи на терапия за смяна на пола.

Според Илон Мъск - лично той е бил "подведен" да подпише документите за съгласие като негов баща, когато не е имал представа какво представлява тази процедура.

"Тогава още съществуваше Covid-пандемията, имаше голямо объркване. И ми казаха, че Кзейвиър може да посегне на живота си", казва той.

Според Мъск - тогава той не бил наясно, че медикаментите за блокиране на хормоните на пубертета са "лекарства за стерилизация".

"На практика, аз изгубих сина си. Моят син Кзейвиър е мъртъв, убит е от вируса на woke-мисленето", заявява още милиардерът. Той прави препратка към друг "термин" от идеологическата война около смяната на пола - "deadnaming", или назоваването на транссексуален човек със старото му име от преди промяната.

Кзейвиър Мъск обяви, че иска да стане жена, когато беше на 18 години. Тогава той смени и цялото си име, като се отказа от бащината фамилия: сега вече е известен като Вивиан Джена Уилсън.

Решението стана публичен факт през април 2022 г. заради съдебни документи за смяна на името и акта за раждане на Кзейвиър/Вивиан. От тях ставаше ясно още, че детето не иска "да има нищо общо с биологичния си баща".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024