Мъск очаква прототип на хуманоида Tesla Bot до септември и начало на производството през 2023

Tesla Inc. може да разполага с първия си хуманоид "Tesla Bot" до няколко месеца, обяви главният изпълнителен директор и собственик Илон Мъск в Twitter.

Именно това е и причината вторият "ден на изкуствения интелект" на компанията да бъде отложен за 30 септември, след като първо бе планиран за провеждане на 19 август. "Може да имаме работещ прототип на "Optimus" дотогава," написа още Мъск, използвайки другото име на проекта.

Хуманоидът бе представен за пръв път на дебютното издание на събитието през август 2021. Тогава Илон прогнозира, че прототипът ще е готов до края на 2022, а през април тази година добави, че новата цел е производството на модела да започне през 2023.

Първоначално той не звучеше като приоритет на компанията. Много видяха в откриването на проекта опит за привличане на нови таланти към екипа, специализиращ в сферата на изкуствения интелект. През януари обаче Мъск определи "Optimus" като водеща задача пред Tesla.

"Смятам, че "Tesla Optimus" има потенциала с времето да се превърне в по-значим от автомобилния бизнес. Ако мислим за икономиката, нейната основа се крие в труда. Какво се случва, ако всъщност нямате недостиг на работна ръка? Затова "Оптимус" е много важен," пояснява тогава той.

Какво всъщност представлява Tesla Optimus?

Роботът ще бъде проектиран по подобие на човешкото тяло, има височина от 173 см и тежи около 57 кг. Според презентацията на Мъск Tesla Bot е способен да носи тежести до 20 кг, да повдига товари с тегло около 68 кг и да развива скорост на движение от 8 км/ч.

На "лицето" му ще е поставен екран, който извежда съществена информация за потребителя му. Роботът е проектиран по такъв начин, че да не застрашава хората около себе си - те биха могли да го изключат или да избягат от него относително лесно.

Tesla Bot би трябвало да изпълнява автоматично задачи, които предполагат повтаряне на едни и същи физически усилия - включително да помага на собственика си при пазаруване или да го отмени за други всекидневни дейности.

Според него Tesla Bot ще може да се усъвършенства до ниво, в което ще може да вдигне болт и да го закрепи за машина с помощта на инструмент - т.е. потенциално би обезсмислил наемането на работници в базовото производство.

Новата мисия на Илон Мъск: Хуманоидът Tesla Bot


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023