Tesla Inc. може да разполага с първия си хуманоид "Tesla Bot" до няколко месеца, обяви главният изпълнителен директор и собственик Илон Мъск в Twitter.

Именно това е и причината вторият "ден на изкуствения интелект" на компанията да бъде отложен за 30 септември, след като първо бе планиран за провеждане на 19 август. "Може да имаме работещ прототип на "Optimus" дотогава," написа още Мъск, използвайки другото име на проекта.

Хуманоидът бе представен за пръв път на дебютното издание на събитието през август 2021. Тогава Илон прогнозира, че прототипът ще е готов до края на 2022, а през април тази година добави, че новата цел е производството на модела да започне през 2023.

Първоначално той не звучеше като приоритет на компанията. Много видяха в откриването на проекта опит за привличане на нови таланти към екипа, специализиращ в сферата на изкуствения интелект. През януари обаче Мъск определи "Optimus" като водеща задача пред Tesla.

"Смятам, че "Tesla Optimus" има потенциала с времето да се превърне в по-значим от автомобилния бизнес. Ако мислим за икономиката, нейната основа се крие в труда. Какво се случва, ако всъщност нямате недостиг на работна ръка? Затова "Оптимус" е много важен," пояснява тогава той.

Какво всъщност представлява Tesla Optimus?

Роботът ще бъде проектиран по подобие на човешкото тяло, има височина от 173 см и тежи около 57 кг. Според презентацията на Мъск Tesla Bot е способен да носи тежести до 20 кг, да повдига товари с тегло около 68 кг и да развива скорост на движение от 8 км/ч.

На "лицето" му ще е поставен екран, който извежда съществена информация за потребителя му. Роботът е проектиран по такъв начин, че да не застрашава хората около себе си - те биха могли да го изключат или да избягат от него относително лесно.

Tesla Bot би трябвало да изпълнява автоматично задачи, които предполагат повтаряне на едни и същи физически усилия - включително да помага на собственика си при пазаруване или да го отмени за други всекидневни дейности.

Според него Tesla Bot ще може да се усъвършенства до ниво, в което ще може да вдигне болт и да го закрепи за машина с помощта на инструмент - т.е. потенциално би обезсмислил наемането на работници в базовото производство.

Новата мисия на Илон Мъск: Хуманоидът Tesla Bot


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"