Илон Мъск представи най-новия идеен проект на Tesla, който на пръв поглед няма нищо общо с електромобилите - хуманоид на име Tesla Bot

Концепцията беше представена от Мъск по време на първия "ден на изкуствения интелект" в компанията и представлява модел за потенциалните ползи от разработките на невронни мрежи в Tesla. 

"Ако се замислите какво правим в момента с колите ни, Tesla може да се нарече най-голямата световна компания по роботика, защото автомобилите ни са като полусъзнателни роботи на колела", казва Мъск. 

Роботът ще бъде проектиран по подобие на човешкото тяло, има височина от 173 см и тежи около 57 кг. Според презентацията на Мъск Tesla Bot е способен да носи тежести до 20 кг, да повдига товари с тегло около 68 кг и да развива скорост на движение от 8 км/ч. 

На "лицето" му ще е поставен екран, който извежда съществена информация за потребителя му. Роботът е проектиран по такъв начин, че да не застрашава хората около себе си - те биха могли да го изключат или да избягат от него относително лесно. 

Tesla Bot би трябвало да изпълнява автоматично задачи, които предполагат повтаряне на едни и същи физически усилия - включително да помага на собственика си при пазаруване или да го отмени за други всекидневни дейности. 

Идеята на Мъск е тази разработка да бъде крачка напред към бъдеще, в което физическият труд ще се упражнява по е избор, а не по задължение.

Задно салто и юмрук във въздуха: Роботите на Boston Dynamics се научиха на паркур

Според него Tesla Bot ще може да се усъвършенства до ниво, в което ще може да вдигне болт и да го закрепи за машина с помощта на инструмент - т.е. потенциално би обезсмислил наемането на работници в базовото производство. 

Корпусът му ще бъде снабден с камери за автопилотен режим, компютър за напълно автономно движение и други технологии, които Tesla разработва за електромобилите си. 

Според Илон Мъск е възможно прототипът на Tesla Bot да бъде готов още през следващата година - ангажимент, който засега се приема със здрава доза скептицизъм от страна на инвеститорите, свикнали със смелите и не съвсем навременни обещания на милиардера. Както коментира TechCrunch - засега това е само утопична идея за изкуствения интелект.

И все пак амбицията на Мъск да измисля практически приложения за новите технологии обаче не бива да се подценява - както и способността му да привлича нови таланти за каузата си. 


Мъск изпревари Гейтс в битката за чипирането


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"