Снимка: © Unsplash

Учениците от 5 до 12 клас ще носят задължително маски и в класните стаи, когато се завърнат към присъствената форма на обучение. Това обявиха премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Красимир Вълчев на правителственото заседание.

Причината за наложената мярка – „предстоят тежки месеци за образователната система и е важно взаимно да се пазим“, обяви министър-председателят във Facebook.

Маските до момента бяха задължителни за всички ученици само в общите закрити помещения, без класните стаи. Учителите носят маски или шлемове само ако преподават на различни класове. За преподавателите в начален етап предпазните средства са препоръчителни. Очаква се нова заповед на министъра, която ще наложи новите ограничения.

„До момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците“, каза Борисов.

"Максимална гъвкавост при взимането на решения за обучението по време на пандемията и непрекъснат контакт на МОН с родителите и учителите. Това възложих на образователния министър Красимир Вълчев на днешното правителствено заседание. Решението за пълно затваряне не се взима лесно. Дори германското правителство отложи със седмица затягането на мерките срещу втората вълна на пандемията. Обучението в електронна среда, оставането вкъщи, също носи рискове. Децата губят мотивация, десоциализират се, обездвижват се, трупа се напрежение. Онлайн обучението е ефективна, но само временна мярка и няма как да замести присъствието в клас“, написа премиерът и добави, че в повече от половината училища в страната все още не е имало нито един заразен човек.

Според действащата заповед на здравния министър Костадин Ангелов – до 30 ноември са преустановени присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на коронавирус.

„С министър Ангелов обсъдихме стойностите и даваме възможност в училищата да се прилага подход на редуване на присъствено обучение и обучение в електронна среда“, каза Вълчев на заседанието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония