Море от протестиращи заля Белград. Десетки хиляди участваха в най-големия протест в Сърбия за последните 10 г. Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди сърби протестираха в петък с искания за по-добра сигурност, забрана на телевизионното съдържание с насилие и оставка на ключови министри. Действията им са провокирани от двете масови стрелби в страната, при които загинаха 17 души.

За втори път само в рамките на няколко дни гражданите изразиха недоволството си от нарастващото насилие в страната. Те преминаха през столицата Белград и блокираха ключови булеварди, както и моста над река Сава.

В шествието се включиха и представители на опозицията, които поискаха извънредно заседание на Народната скупщина на Сърбия (сръбският парламент - б.ред.), където да се обсъдят скорошните случаи на насилие. Те настояват и за оставката на ръководителите на службите за сигурност, включително на вътрешния министър Братислав Гашич и на директора на Агенцията за сигурност и информация (BIA) Александър Вулин.

Това е най-големият протест в Сърбия през последното десетилетие, отбелязва сръбското бюро на BBC.

Миналата седмица балканската страна беше разтърсена от две масови стрелби само в рамките на два дни. При първата 13-годишно момче уби осем ученици и охранител в столично училище, а ден по-късно 21-годишен мъж уби осем и рани 14 души с автоматична пушка.

"За мен (посланието на протеста) е преди всичко - спрете насилието. Тук съм заради дъщеря ми и всички наши деца", казва Божана, протестираща на 40 години, пред "Ройтерс".

Освен искания за оставки и повече мерки, се чуват и призиви за закриването на проправителствените телевизионни станции и таблоиди, които опозицията обвинява в това, че разпространяват насилие и вулгарно съдържание.

"Това е (послание) срещу насилието на всички нива - от медиите до парламента и това, което се случва на улицата", каза Велимир Йеркич, протестиращ от Белград.

По време на протеста много от демонстрантите скандираха лозунги, критикуващи президента Александър Вучич. Много граждани го обвиняват в това, че всява разделение в страната, което според тях косвено е довело до масовите стрелби.

Самият Вучич обвини опозицията, че си "играе с емоциите на хората", и призова верните си привърженици от цяла Сърбия на голям митинг на 26 май.

"Свикваме хората, за да им кажем какво ще правим в бъдеще... няма да спираме движението или да пречим на хората по какъвто и да е начин", каза той пред репортери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024