Две масови убийства за два дни. Какво се случва в Сърбия? Снимка: © Getty Images

В сряда сутринта Белград осъмна със звука на изстрели и тежката новина, че 13-годишно момче е използвало оръжието на баща си, за да отнеме живота на осем свои съученици. Трагичната масова стрелба е първата в страната от близо десет години насам. Но не беше последната.

Само 48 часа по-късно в Сърбия беше извършено друго масово убийство. Мъж на 21 години уби най-малко осем души и рани други 13 край град Младеновац на около 60 километра от столицата. И двете престъпления разтърсиха Сърбия, където подобни инциденти са изключителна рядкост.

Балканската страна никога не е показвала, че има проблем с контрола на оръжията, макар че разполага с много такива, останали от Югославските войни през 90-те години на миналия век. През последните години не са регистрирани никакви масови стрелби в сръбски училища. Но само за седмица името на Сърбия в новинарските емисии започна да звучи като това на Съединените щати, където почти всяка седмица се появяват нови съобщения за подобни инциденти.

Какво се случи?

Само допреди дни новините в Сърбия за масова стрелба в Сърбия са само в междунарните емисии и се случват много далеч от дома. Това се променя в сутринта на 3 май, когато 13-годишно момче на име Коста Кецманович отива в основното си училище с пистолет. Той стреля по своите връстници и по персонала на учебното заведение, като убива осем деца и един възрастен охранител.

За целта използва два от пистолетите на баща си. Оръжията са били с издадени разрешителни и са били съхранявани в сейф, но тийнейджърът очевидно е знаел кода. След нападението момчето само се обажда в полицията. Властите съобщават, че то е имало предварително начертан план за действията си, както и списък на децата, които иска да "ликвидира".

"Скицата прилича на нещо от видеоигра или филм на ужасите, което показва, че той е планирал подробно, по класове, кого да ликвидира", заяви началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

Тъй като е непълнолетен, Кецманович не може да бъде подведен под наказателна отговорност и затова е изпратен в психиатрична клиника. Законът в Сърбия изисква да има навършени поне 14 години, за да може да бъде осъден за деянието си. По случая обаче за 48 часа бяха задържани двамата му родители по обвинения в тежко престъпление срещу обществената сигурност.

Полицията в Белград все още разследва мотивите и обстоятелствата, довели до тази трагедия. В обръщение към нацията президентът Александър Вучич заяви, че това е "един от най-трудните дни в съвременната история" на страната и обяви 3-дневен траур.

Ден по-късно, докато все още скърбеше, Сърбия беше изправена пред още един тежък момент. Още една масова стрелба. Късно вечерта в четвъртък 21-годишен мъж отне живота на осем души и рани други 14 в град Младеновац. Мотивите все още не са ясни, но се смята, че извършителят е стрелял по случайни хора, включително полицай, който не е бил на служба, и неговата сестра, съобщава държавната телевизия RTS.

Мъжът беше арестуван, след като властите го издриваха от врата на врата почти през цялата нощ. При ареста си той е носил тениска с надпис "Поколение 88". Двойните осмици често се използват като препратка за "Хайл Хитлер" (Hail Hitler), тъй като букваха H е осмата буква от латиницата.

Къде е проблемът? В хората или в оръжията?

Последният инцидент дойде точно, когато сръбското правителство даде заявка, че ще насочи спешни усилия за промени и затягане на законите за оръжията. Те обаче и сега са сравнително строги.

Лицата над 18-годишна възраст могат да притежават огнестрелни оръжия само с разрешително, издадено след щателна проверка в полицията. Задължителен е и медицинският преглед, който трябва да се извършва на всеки пет години. Преминава се и обучителен курс, който включва въпросник за законодателството в областта на сигурността.

Притежателите не трябва да имат предистория с престъпления, психични разстройства, употреба на алкохол или незаконни вещества.

Пистолетите трябва да се съхраняват заключени в специално предназначен за целта сейф и могат да бъдат конфискувани, ако се установи, че собственикът им е безотговорен с тях. Наличието на разрешително за оръжие само по себе си не дава право на притежателя му да го носи - където и да било извън дома.

И все пак мерките ще бъдат затегнати. Министерството на вътрешните работи обяви, че започва мащабни проверки, "за да се установи дали собствениците съхраняват оръжията си" правилно. Правителството на президента Вучич ще предложи също двугодишен мораториум върху издаването на разрешителни, като изключение ще бъде направено само за ловните оръжия.

Откъде идват оръжията?

Цялата територия на Западните Балкани разполага със стотици хиляди незаконни оръжия, оставени след Югославските войни през 90-те години на миналия век в Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, както и Сърбия.

Подобно на други държави от региона, оръжията в Сърбия са повсеместно разпространени. Доклад от юни 2018 г. на независимия изследователски проект Small Arms Survey към Висшия институт за международни изследвания показва, че приблизителният им брой, притежавани от цивилни граждани в Сърбия, е 2 719 000.

Тези данни поставят страната на осмо място в Европа по този показател. От тези оръжия обаче 1 532 914 не са регистрирани. Така Сърбия се нарежда в главната петица, след държави като Съединените щати и Йемен, с най-много оръжия на 100 човека от населението (близо 39 на 100).

Оръжията всъщност често се използват в много държави от този регион за стрелба във въздуха по време на различни поводи като сватби или рожденни дни. Това е често срещано особено в селските райони.

И въпреки широко разпространената култура за употреба на пистолети в Сърбия, двете трагедии от тази седмица предизвикаха дебати за състоянието на сигурността в балканската страна, чиято история е пропита от десетилетия на кризи и конфликти - последиците от които създават постоянно усещане за несигурност и нестабилност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024