Матю Макконъхи и Стив Кър след трагедията в Тексас: Убиха деца в училище. Кога най-после ще вземем мерки срещу оръжията? Снимка: © Getty Images

Масовото убийство на деца в училището в Ювалди, Тексас, провокира шок, гняв и вълна на съпричастност от държавни лидери от цял свят.

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на Украйна Володимир Зеленски, германският канцлер Олаф Шолц, премиерите на Испания и Финландия Педро Санчес и Санна Марин бяха само част от правителствените ръководители, които изразиха съболезнованията си към американския народ заради трагедията, при която загинаха 19 деца и учителката им.

Папа Франциск обяви, че случилото се е "разбило сърцето му" и призова САЩ най-после да въведе по-строги мерки за контрол на продажбите на оръжия, така че да не се допускат нови масови случаи на фатално насилие.

Може би най-силното послание в деня след разстрела обаче дойде не от политик, а от легендата на NBA Стив Кър, който е треньор на баскетболния тим Golden State Warriors.

Часове преди отборът му да излезе на финален двубой срещу Dallas Mavericks, Кър използва срещата си с медиите за емоционална реч към членовете на Сената, които отказват да подкрепят законопроект за затягане на предварителните проверки за продажба на огнестрелно оръжие.

"Няма да говоря за баскетбол. Въпросите за баскетбола нямат никакво значение, защото в последните часове 14 деца бяха убити на 640 км разстояние от тук", каза Кър, който едва сдържаше сълзите си. По-късно се оказа, че броят на жертвите от стрелбата се е увеличил още повече.

Той напомни, че само за последните няколко седмици се случиха още две подобни тежки престъпления - убийството на чернокожи хора в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, и на членове на тайванска презвитерианска църква в Калифорния.

"Сега убиха деца в училище. Кога най-после ще направим нещо!?", попита Кър, удряйки по масата с възмущение.

"Не мога повече да излизам пред вас и да изразявам поредните съболезнования на покрусените семейства. Съжалявам. Не мога да понеса поредната минута мълчание. Стига вече. В момента 50 сенатори отказват да гласуват законопроекта H.R.8, който въвежда правило за проверка на миналото на купувача на оръжие. Долната камара на Конгреса го прие преди 2 години и оттогава стои в Сената. Има причина, поради която не искат да го гласуват - искат да запазят властта си. Питам вас, питам Мич Макконъл и всички сенатори, които отказват да вземат мерки срещу насилието и училищните стрелби - наистина ли ще поставите личното си желание за власт пред живота на нашите деца, възрастни хора и миряни?", попита Кър.

"Писна ми, не мога повече. Искам всеки човек, който ме слуша, да се замисли за своето дете или внуче, майка или баща, братя или сестри. Как ще се почувствате, ако днес това се случи с вас? Не може да привикваме", каза той.

Стив Кър напомни, че 90% от американските граждани подкрепят увеличаването на контрола върху въоръжението в САЩ, но въпреки това републиканските сенатори "държат за заложници" хората с отказа си дори да обсъдят промените в закона.

"Не искат да гласуват, защото не искат да изгубят властта си. Това е безобразие. Писна ми", каза той и напусна залата за пресконференции.

Актьорът Матю Макконъхи също призова за незабавна политическа реакция след стрелбата, която се случи в неговия роден град Ювалди.

"За пореден път доказахме по трагичен начин, че не сме способни да поемем отговорност за правата, които нашите свободи ни предоставят. Време е всеки американец да се погледне в огледалото внимателно и да се попита: Кое е онова нещо, което наистина ценим? Как да разрешим проблема? Какви малки пожертвования сме готови да направим днес, за да направим своята нация, щат или квартал по-здрави и по-сигурни?", пише той в Instagram.

Макконъхи нарича масовите стрелби "епидемия, която можем да контролираме".

"Независимо какви са политическите ни пристрастия, всички знаем, че можем да подобрим нещата. Длъжни сме да го направим. Трябва да се вземат мерки, така че нито един родител да не изживява това, през което преминаха родителите в Ювалди и хората преди тях", казва още актьорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024