На 51 години Матю Макконъхи планира да се отдаде в една от най-необичайните роли в живота си - тази на политически кандидат.

Носителят на "Оскар", който само преди няколко месеца публикува мемоарите си "Greenlights", твърди, че сериозно обмисля да се кандидатира за губернатор на своя роден щат Тексас. Първият мандат на досегашния титуляр на поста Грег Абът (Републиканска партия) изтича през 2022 г., но Макконъхи вече се разглежда като потенциален конкурент.

Вторият по големина и по население щат в Америка премина през една от най-тежките кризи в последните години - извънредната студена вълна, която доведе до масивни аварии на електрозахранването, водоснабдяването и други публични услуги. Над 4,5 милиона домакинства и предприятия останаха без ток в продължение на дни заради претоварването на мрежата и техническите сривове.

Матю Макконъхи и съпругата му Камила Алвес живеят в Остин заедно с трите си деца Леви, Вида и Ливингстън - домът им също е бил сред засегнатите от зимната буря, както той споделя в подкаста The Balanced Voice преди дни.

Семейната им фондация се занимава с организирането на виртуален концерт с участието на артисти от Тексас, с който цели да събере помощи в подкрепа на бедстващите хора в щата. Макконъхи твърди, че много компании и индивидуални дарители вече се ангажират сериозно с подпомагането на каузата, зад която той застава.

На въпрос на водещата Рания Манкариус дали би се пренасочил към кариера в политиката, имайки предвид активната му обществена позиция, той посочва, че "наистина обмисля" дали да не участва в изборите за губернатор. Интересното е, че само преди няколко месеца Макконъхи ясно отхвърляше въпросите за политиката, която определяше като "счупена работа" заради неспособността й да преосмисли какви са целите й.

В подкаста The Balanced Voice обаче актьорът казва следното:

"Отново се замислям по този въпрос, каква е моята роля на лидер? Защото наистина смятам, че мога да предам и да споделя някои неща, които знам. Каква е моята роля? Коя е моята категория в следващия етап от живота, в който навлизам?".

"Гардиън" посочва, че Макконъхи трудно може да бъде дефиниран по линията на разделението между Демократическата и Републиканската партия. Звездата от "Dallas Buyers Club" критикува някои либерално настроени активисти от Холивуд за това, че са завили твърди наляво и че "се отнасят надменно спрямо останалата половина от света". Той заема по-умерени позиции по някои каузи като ограничаването на свободната продажба на оръжия и призивите за прекратяване на финансирането за полицията в райони, в които се наблюдава системно расистко отношение към цветнокожите жители.

От друга страна, Макконъхи е твърд защитник на противоепидемичните мерки в пандемията с Covid-19, като още през лятото на 2020 г. направи много популярно интервю с д-р Антъни Фаучи в Instagram с призив за вслушване в гласа на експертите.

Ако Матю Макконъхи наистина реши да се включи в кампанията като независим кандидат, той може да сложи край на 26-годишната хегемония на Републиканската партия в щата. През 1995 г. Джордж Буш-младши поема губернаторската позиция и я запазва до 2000 г., когато беше избран за президент на САЩ. След него Рик Пери запази този пост в актива на Републиканците в продължение на 15 години. Настоящият губернатор Грег Абът встъпи в длъжност през януари 2015.


Матю Макконъхи: Актьорът, преживял сексуално насилие, който никога не се е чувствал като жертва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него