И да не сте фен на Междузвездни войни приликата е очевидна - Rowenta X Force Flex 11.60 Aqua поразително прилича на бластер от космическата сага на Джордж Лукас. И, признавам си, всеки път като я погледна, в главата ми звучи Mаy the force be with you - емблематичната фраза, която се появи в Епизод IV A New Hope и оттогава насам е неделима част от Star Wars историята.

Rowenta X Force Flex 11.60 Aqua е вертикална безкабелна прахосмукачка и всичко друго важно за нея е казано в името ѝ - а именно тя е мощна (X Force) - когато купувате прахосмукачка и гледате “колко вдига”, единственият релевантен въпрос според мен е каква е нейната засмукваща мощност - в случая, благодарение на мотора DigitalForce, разполагаме със 130 Air Watt (под капака).

Втората важна характеристиката на тази Rowenta се крие в името Flex - в смисъл, че е flexible, т.е. гъвкава.

Знаете, че с дълга пръчка, каквато на пръв поглед е всяка тръба на прахосмукачка, трудно бихте си пъхнали под всички ниски мебели и недостъпни повърхности, но Rowenta Force Flex не се огъва пред трудностите, защото както твърди описанието ѝ има “гъвкава тръба” - става дума за чупещо се рамо, което ви позволява да чистите без да лазите по колене, клякате и други производни форми на физ зарядка.

Стигаме до числото 11.60, което идва да ни каже, че и преди нас са съществували други “сили”, което си е самият факт. Rowenta имат дълъг опит с вертикалните прахосмукачки и е време за най-новата серия 11.60.

Прахосмукачката идва в сравнително компактна кутия, в която изключително прецизно и на два реда с подредени всички части на уреда. А именно 11, ако не броим кабела.

В центъра на Вселената, разбира се, е “бластерът” или ръчната прахосмукачка.

Мислех да задържа добрата новината за финал, но няма да е честно, затова ще ви я кажа по-рано. А именно - тази прахосмукачка не просто прахосмуче и мие, а го прави едновременно - “ПрахосмучеИМие”. Тоест, за два пъти по-малко време, свършвате два пъти повече работа.

Повърхността на накрайника Aqua Head, с който почиствате, е достатъчно голяма, за да не трябва да “бродирате” по пода, а да действате с размах. Водата се пълни в резервоар в самия накрайник, в който можете да добавите и няколко капки препарат. Почиствате с хавлиена кърпа със стегнат ластик, който не ви се размества при движение.

Всъщност, как едновременно миете и прахосмучите?

Много просто - накрайникът има повърхност за миене, която е с размер 24 см на 14 см и е покрита с въпросна хавлиена кърпа. От двете й страни обаче - отгоре и отдолу, има класическа четка за под, през която се всмуква, по стандартен начин, боклукът.

Rowenta X Force Flex 11.60 Aqua има две големи предимства пред това да чистите с класическа прахосмукачака, след което да минавате пода с моп, като не броим времето - първо, тук водата се разпределя толкова прецизно, че няма никакъв шанс да направите локви по пода, съответно пестите вода.

И второ, повърхността на един моп е много по-тясна, тоест от вас се изискват многократно повече движения, за да изчистите същото пространство.

В комплекта имате две кърпи, които можете да перете на 40 градуса. На етикета пише, че не е препоръчително да е в пералнята - вероятно, за да се избегне риска от свиване, тъй като кърпата е точно по размер.

Rowenta X Force Flex 11.60 Aqua e окомплектована с няколко накрайника за сухо почистване, които са с различна големина, всички са с изключително гъвкави глави, така че да могат да заобикалят прецизно крака на мебели, колони и други домашни препятствия. Между другото също толкова “гъвкава” е и комбинираната подочистачка Aqua Head - ако я ползвате чупейки рамото, нямате никакви грижи да почиствате и миете пода под маса с шест стола, например, без дори да се навеждате особено.

С натискане на копчето се освобождавате от долната част на уреда и почиствате тапицерията на столовете само с бластера. И тук отново ви е спестено едно движение или действие, защото и бластерът, и дългата тръба, накрая свършват с вградена четка, с която стандартно бихте прахосмучили паяжини на тавана, тапицерии на мебели и други неща. (Можете да видите още снимки в нашата галерия горе.)

Четките на накрайниците за сухо почистване са разположени спираловидно, което е доказано най-добрият начин за събиране на косми - на вниманието на притежателите на домашни любимци. Всяка четка се вади и може да се почиства индивидуално.

Нещо, което на мен много ми хареса, е, че сухите накрайници светят в тъмното, тъй като отпред имат LED светлини.

Батерията на уреда стига за около 45 минути работа. Тя се монтира в долната част на ръчната прахосмукачка, а зарядната ѝ станция служи и за закачане на цялата прахосмукачка за стена. Тоест, зареждате уреда като го поставите на закачалката му или просто вадите батерията и зареждате само нея. Времето за пълно зареждане на батерията е 3 часа.

Боклукът се събира в контейнера на бластера - това е най-големият контейнер на вертикална Rowenta досега. Ако имате притеснения, че ще трябва да прекъсвате процеса на чистене, за да го изпразвате, нямайте. Той се мие, както и филтърът към него.

Управлението на скоростта става от ръчната прохосмукачка. Ако познавате функцията Boost от котлоните си в кухнята, сега я държите в ръцете си. Признавам, изкуших се да изчистя и тапицерията на колата с ръчната прахосмукачка и мини Турбо четката, и за да спестя и време и все пак да успея да почистя и местата около шевовете на седалките, използвах режима Boost и накрайника за тесни пространства.

Общо имате три режима на работа - Eco, Max и Boost. На първите два почиствате постоянно, а третият е само за временно ускорение, така да се каже.

Една тема, която доста ни вълнува напоследък, това е чистотата на въздуха. Според техническите показания на уреда, филтърът почиства 99,9% от частиците.

Нивото на шума е 82 dB в стандартен режим. Ако ползвате Boost усещането е, че излитате.

Силата е във вашите ръце.


Текстът е в партньорство с Rowenta


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024