Снимка: © Булевард България

Мая Манолова и Николай Хаджигенов се обявиха за съставяне на ново правителство с мандата на "Има такъв народ", но потвърдиха условието си да не се допуска влияние на ДПС в управлението.

"Когато има желание, нещата се случват бързо. Когато има желание да се съобразим с очакванията на българите, това може да се случи за седмици. Не сме коментирали срока, но 5 август беше хоризонтът, който ИТН постави в програмната реч. Аз съм сигурна, че ще има правителство, защото идваме от кампания, в която хората поискаха правителство. Но хората искат правителството да е почтено, без влияние от икономически и олигархични кръгове, без влияние на ГЕРБ и ДПС", каза Мая Манолова след първите си разговори с "Има такъв народ". 

ИТН са дали уверения, че "подкрепа за ново правителство без "Демократична България" и "Изправи се" не е приемлива". 

"Те ще предложат кабинет с програма и с политики, когато са сигурни, че ще получат нашата подкрепа и подкрепата на ДБ", каза Мая Манолова. 

Николай Хаджигенов обяви, че няма никакви разминавания с екипа на ИТН по въпросите за нужната реформа в сферата "Правосъдие и вътрешна сигурност".

Двете политически сили са се договорили за продължаване на преговорите по бъдещата управленска програма, като към работните групи по финанси, енергетика, отбрана и електронно управление ще бъдат добавени още две - социална политика и икономика и бизнес. 

"Чакам да видя БСП как ще обяснят на избирателите, че няма да подкрепят програма, която поставя на първо място повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, реформа в здравеопазването и съдебна реформа. Когато всичко е публично и прозрачно, когато законопроектите са прецизни и в тях няма нито един лобистки текст, това ангажира политическите сили да гласуват", каза Мая Манолова на въпрос как ще действат партньорите на ИТН, ако БСП откаже да помогне за събирането на парламентарно мнозинство. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти