Мая Манолова и Теменужка Петкова се сблъскаха в "Булгартрансгаз"

Мая Манолова и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова влязоха в остър сблъсък в "Булгартрансгаз" в петък.

Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри, вън" и група депутати от Комисията по проверка на управлението на кабинета "Борисов 3" пристигнаха в сградата на газопреносното държавно дружество с настояване да получат всички документи, свързани със строителството на "Балкански поток" в българската му част.

В групата на комисията присъстваха членове на 4 парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Цялото посещение продължи около час и се излъчваше на живо във Facebook профила на Мая Манолова, докато колегите й изчакваха явяването на изпълнителния директор Владимир Малинов и министър Петкова.

Стана ясно, че Манолова е поканила Дани Каназирева (ГЕРБ) да присъства на проверката в "Булгартрансгаз" с час и половина предизвестие, но депутатката е отказала да участва поради планирано пътуване. Йордан Цонев от ДПС също е получил покана, но не е могъл да дойде, а Движението не е излъчило друг свой представител.

Настояването на депутатите от комисията "Манолова" беше документацията да се предостави в електронен формат до следващото заседание на 27 април. От ръководството на дружеството не се ангажираха с точен срок, но заявиха, че са готови да окажат пълно съдействие, ако принципалът на дружеството Теменужка Петкова разреши.

Диалогът между депутатите и министъра стигна до точка на кипене, когато Петкова ги обвини, че "разиграват фарс" и че от позиция на силата притесняват служителите на държавното предприятие, като се държат като прокурори.

Тя неколкократно се обяви против излъчването на разговора на живо в социалните мрежи заради факта, че "Булгартрансгаз" е обект от значение за националната сигурност.

"Има три милиарда лева (платени за строителството на газопровода). Имаме право да изискаме документи за тях. Нищо повече", каза представителят на "Има такъв народ" Георги Георгиев.

"Три милиарда лева никой не ги е откраднал, те са вложени за България. Няма откраднат един лев. Ние работим честно и почтено", отговори Петкова.

"Това ще се провери. Фарс е начинът, по който вие харчите нашите пари", каза Георгиев.

Владимир Малинов предупреди, че част от документите са с класифицирана информация или съдържат търговска тайна. Това отново не отказа депутатите - те имат право на достъп до този тип данни при определени условия.

Обясненията, че повечето документи по проекта са на хартия в обем на стотици хиляди страници и че не е възможно да бъдат дигитализирани в 3-дневен срок, също бяха атакувани от членовете на комисията. В крайна сметка, не получиха нищо друго освен обещание, че до края на деня ще бъдат информирани кога и как ще имат достъп до исканите договори.

"Свърши разследването", беше коментарът на Теменужка Петкова, която беше репликирана с "Още не е започнало" от членовете на комисията.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024