Мая Манолова обвини служебния кабинет, че бави 440 млн. лв. помощи за бизнеса Снимка: © https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965

Мая Манолова ("Изправи се БГ") обвини служебното правителство за това, че парите за подкрепа на бизнеса от актуализацията на Бюджет 2021 все още не се изплащат поради липса на министерско постановление. Общата сума на предвидените средства е 440 млн. лв.

"Хората са притеснени и от поскъпването на тока, и от инфлацията, и от липсата на подкрепа - парите, на които те са разчитали. Настояваме незабавно Министерски съвет да приеме постановление, с което да насочи тези пари към бизнеса", каза Манолова, като напомни, че от приемането на промените в бюджета в 46 Народно събрание са минали 2 седмици.

Тя призова и за снижаване на критерия за изплащане на помощи на фирми - от 30% на 20% загуба в годишния оборот, заради повишените разходи на търговците за електроенергия от борсата.

"Заради тоталното бездействие, безхаберие и липса на политическа воля искаме оставката на министъра на енергетиката", каза още Манолова. "Ясно е от началото на август, че на енергийната борса се правят спекулативни сделки. В тях участват и държавни дружества и институции, които опъват чадър над схеми и спекулативни сделки. Нито един от ръководителите на енергийни дружества от времето на Борисов не е сменен".

Мая Манолова потвърди, че ще проведе разговори с Кирил Петков и Асен Василев, както и че "Изправи се" ще участва в подписването на предизборно споразумение по основни принципи. Тя обаче постави условие за това кои партии биха могли да участват в евентуално мнозинство в 47 НС.

"Ние не вярваме в мита за доброто ДПС и добрия ГЕРБ. Здравословно за тези партии ще бъде да останат на здравословна диета извън властта", каза тя.

На въпрос какви стъпки би предприела, ако "Продължаваме промяната" все пак се обърнат към ГЕРБ и ДПС, тя каза: "Аз съм сигурна, че няма да го направят. Ако се обърнат, ние няма да участваме".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024