Мая Манолова пак излезе "на палатки", този път пред паметника на Съветската армия

Формация "Левицата", в която влизат "Изправи се БГ" на Мая Манолова, АБВ на Румен Петков, Д21 на Татяна Дончева и бивши кадри на БСП, организира "палатков лагер" срещу премахването на Паметника на Съветската армия.

Според организаторите - това са "ефективни действия в защита на Паметника на съветската армия" и настояват "да се прекрати войната срещу историческото наследство и паметниците".

Предишният палатков лагер, свързван с Мая Манолова, беше този на майките от "Системата ни убива", който в продължение на две години стоя пред сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом) в участъка между Министерския съвет и президентството, докато палатките се бяха превърнали в дрипи. Накрая лагерът беше раздигнат, а майките от "Системата ни убива" се вляха като гражданска квота в листите на "Изправи се БГ".

Палатковият лагер в Княжеската градина до Паметника на съветската армия беше разположен днес по обед, като инициаторите носеха снимки на комунистически и съветски паметници в други държави, които са съхранени.

Мая Манолова палатки пред Паметника на съветската армия

Редом до Мая Манолова беше и главният редактор на прокремълската медия Поглед.инфо Румен Петков, който на последните избори беше водач на две листи на "Левицата".

Преди седмица правителството смени статута на Паметника на Съветската армия от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Решението бе взето по предложение на областния управител Вяра Тодева и е с цел облекчаване режима за управление на сегашния комплекс.

Според закона за държавната собственост имотите със статут на частна държавна собственост "се предоставят за управление на ведомствата и общините от областния управител по местонахождението на имота".

Това означава, че оттук нататък Тодева може да прехвърли управлението на монумента на Столичната община.

През март 2023 г. Столичният общински съвет все решение с голямо мнозинство, с което настоя кметът на София Йорданка Фандъкова да задейства процедура пред областния управител за преместването на скулптурите.

До раздвижването по темата се стигна, след като мъж от София беше задържан заради това, че е разбил с чук плочата, на която съветската армия е наречена "освободителка", а българският народ - "признателен". Светлозар Раянов обясни действието си като протест срещу паметника.

От ГЕРБ, които дотогава упорито отказваха да подкрепят сходно искане на "Демократична България", смениха курса и придвижиха бързо висящата с години процедура в общинския съвет.

Мая Манолова изпревари БСП с кандидат-кмет на София "на левицата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024