Майкъл Джордан дарява 100 милиона за борбата с расизма Снимка: © getty images

Считаният от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена, Майкъл Джордан, съобщи, че ще дари 100 милиона долара за борбата с расизма.

Сумата ще бъде насочена към организации, които се стремят към постигането на еднакви условия за различните раси, социална справедливост и по-достъпно образование.

Легендата на "Чикаго Булс" взе това решение вследствие на протестите, които се провеждат в САЩ заради убийството на Джордж Флойд. Чернокожият мъж почина на 25 май при арест, по време на който имаше необосновано полицейско насилие.

"Брандът "Джордан" е повече от един човек. Винаги е представлявал семейство. Ние представяме гордо семейство, което е преодоляло препятствия, борило се е срещу дискриминацията в общества по целия свят и което работи всеки ден, за да заличи петното на расизма и щетите от несправедливостта," се казва в официалното изявление на марката.

"Трябва да обединим сили с обществото, правителствените и граждански лидери, за да повлияем заедно трайно на проблема."

Джордан, Санчо, Уилямс и още: спортният свят търси справедливост за Джордж Флойд , като го направи през с обръщение от името на "Шарлът Хорнетс" - NBA организацията, която притежава:

"Дълбоко натъжен, истински наранен и ядосан съм. Виждам и усещам болката и яростта на всички. Заставам до тези, които се противопоставят на вродения расизъм и на насилието срещу хората с различен цвят на кожата в нашата държава. Търпяхме достатъчно."

"Нямам отговорите, но сплотеността ни демонстрира сила и не позволява на другите да ни разделят. Трябва да се изслушваме, да показваме състрадание и съчувствие и никога да не пренебрегваме на безсмислената жестокост."

Междувременно протестите в САЩ продължават. 57 полицая в Бъфало, Ню Йорк, напуснаха спешния отряд, след като двама техни колеги бяха наказани за събарянето на земята на 75-годишен мъж.

Мъжът, който не бе идентифициран от местните власти, е в тежко, но стабилно състояние, каза кметът Байрън Браун, цитиран от ABC и NBC.

Той съобщи, че отстраняването на полицаите от длъжност е станало, след като полицейският началник в града е подал жалба за разследване на инцидента. Браун не идентифицира служителите на реда, но каза, че е „дълбоко притеснен“ от инцидента.

Позицията на офицерите е, че колегите им просто са следвали заповеди и не бива да бъдат отстранявани по тази причина.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Защо е толкова трудно да осъдиш полицай в САЩ
Прегръдки и сълзи: Най-въздействащите снимки от протестите в Америка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024