Майкъл Джордан сформира отбор в NASCAR, за да даде шанс на чернокожите пилоти Снимка: © Getty Images

Баскетболната легенда Майкъл Джордан и автомобилният състезател Дени Хамлин обявиха, че основават нов отбор в серията автомобилни състезания NASCAR. Той ще се включи сред останалите тимове в най-комерсиалната скоростна надпревара в САЩ от следващия сезон и вече има своя първи състезател – изгряващата звезда Буба Уолъс.

Причината за създаването на новия отбор, който все още няма име и ще се състезава само с една кола, е да се даде възможност на повече чернокожи състезатели да пробият в автомобилните спортове.

„Когато растях в Северна Каролина, родителите ми водеха мен, братята и сестрите ми на състезанията и съм фен на NASCAR през целия си живот“, каза Джордан, цитиран от nba.com. „Възможността да съм собственик на мой собствен тим в партньорство с приятел като Дени Хамлин, както и да имаме Буба Уолъс в екипа, е вълнуваща за мен. В исторически план NASCAR е изпитвала затруднения с разнообразието в расово отношение и е имало много малко чернокожи собственици“.

„Моментът изглеждаше перфектен, тъй като автомобилните серии се развиват и подкрепят все повече социалната промяна. В допълнение към даренията, които направих в борба срещу системния расизъм, виждам това като шанс да образовам младата публика и да открия повече възможности за чернокожите в автомобилните състезания“, каза още шесткратният шампион на NBA, определян като най-великия баскетболист в историята.

Бившата звезда на „Чикаго Булс“ ще е мажоритарен собственик на новия отбор. Той купува позицията на German Racing и става първият чернокож мажоритарен притежател на отбор в сериите, откакто последно Уендъл Скот държеше правата за своята собствена кола в периода през 60-те и 70-те години на 20 век. Шесткратният „Най-полезен играч“ във финалите на NBA е собственик и на баскетболния „Шарлът Хорнетс“ от 2010 г. насам.

Хамлин ще действа с миноритарен пакет, докато продължава да се състезава със своята 11 Toyota Camry за тима на Joe Gibbs Racing. 39-годишният пилот е в NASCAR вече 16 години и в момента е на второ място в генералното класиране след състезателя на „Форд“ Кевин Харвик, изоставайки само с 19 точки.

„Да поставим началото на нов отбор, е нещо, което с Майкъл сме обсъждали, докато играехме голф заедно през годините, но времето и обстоятелствата досега никога не бяха подходящи“, сподели Хамлин. „Сега има смисъл да поставя основите на нещо ново, след като приключа кариерата си като пилот, както и да помогна на пробиващ състезател като Буба да изведе професионалния си път на по-високо ниво. Освен това, Майкъл и Буба могат да бъдат силен глас не само в нашия спорт, но и отвъд него“.

Уолъс, който е единственият афроамерикански пилот в NASCAR, смята, че това е уникална възможност, която се открива „веднъж в живота“. В момента той кара „Шевролет“ и е на 23-о място в класирането, но с радост се присъединява към Джордан и новосформирания му тим.

„И Майкъл, и Дени, са страхотни състезатели. Те са концентрирани върху това да създадат най-добрия отбор, който могат, а той да се състезава за победи. Благодарен съм, че Майкъл и Дени вярват в мен и съм супер развълнуван да започна това ново предизвикателство заедно с тях“, каза 26-годишният Буба.

Неговото истинско име е Даръл Уолъс Джуниър и той е първият афроамериканец в NASCAR от Уиндъл Скот насам. Буба е един от най-силните гласове в борбата срещу расизма в спорта и в подкрепа на расовото разнообразие. Той подкрепи протестите на движението „Black Lives Matter“ през юни и след това бе заплашен с убийство. В гаража на отбора му бе намерено въже за бесилка.

„Този инцидент – ужасен акт на расизъм и омраза – просто припомня колко път трябва да изминем като общество. И колко упорити трябва да бъдем в борбата срещу расизма. Майка ми ми каза, че се опитват да ме уплашат. Няма да се получи“, написа 26-годишният пилот тогава в социалните мрежи.

Състезателите от NASCAR подкрепиха колегата си и застанаха до него при изпълнение на националния химн в едно от състезанията. На тревата до пистата бе изписано посланието #Стоя до Буба.

Звездата от NBA ЛеБрон Джеймс също надигна глас и отправи силно послание към афроамериканеца. „Това е отвратително. Знай, че не си сам! Аз съм до теб, както и до всеки спортист. Горд съм с това, че се бориш за промяна в Америка и в спорта“, написа звездата на „Лос Анджелис Лейкърс“ в Twitter.

26-годишният пилот стана втори в надпреварата за новобранец на сезона и до момента има 6 победи в кариерата си.


Прочетете още:

В тъмния свят на NBA: Смел репортер разкрива един от най-големите скандали в спорта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024