Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри предупреди, че компанията повече няма да може да си позволи да прави разпродажба на самолетни билети на символични цени по 1 евро или 10 евро.

"Няма съмнение, че скоро няма да видите най-ниските ни промоционални тарифи, поне за следващите няколко години", казва той в интервю за BBC4.

Поскъпването на горивата е причината за повишаването на средните стойности на билетите в low cost превозвача от около 40 евро през 2021 до близо 50 евро за периода около 2022-2027.

О'Лиъри очерта песимистичен сценарий за авиобизнеса и заради факта, че високите цени на горивата и електричеството ще принуди хората да ограничат разходите си за пътувания заради намаляването на наличните им средства.

Въпреки всичко той смята, че потребителите все пак биха предпочели да летят с нискотарифни превозвачи, вместо да спрат да пътуват изобщо.

"Мисля, че хората ще продължават да летят често. Но ще бъдат много по-чувствителни спрямо цената, затова смятам, че милиони от тях ще преминат към по-евтините превозвачи", казва той.

Майкъл О'Лиъри коментира, че Ryanair не е засегнат в такава степен от проблемите, с които се сблъскват всички компании и летища в Европа заради рязкото увеличаване на потока от пътници след Covid-изолацията.

Ирландският превозвач е започнал да набира нов персонал и пилоти още през ноември 2021 г., когато омикрон все още поставяше под риск целия авиотранспортен сектор.

Отменените полети за първите 6 месеца на годината при Ryanair са 0,3% от всички планирани курсове, докато при конкурентите Easyjet те са стигнали до 2,8%, а при основния превозвач British Airways - до 3,5%.

О'Лиъри обвинява летищните власти за това, че са допуснали претоварването и огромните опашки на изчакващи пътници, като казва, че още преди месеци те са имали информация за графика на авиокомпаниите, а "служителите по сигурността, които са отговорност на летищата, изискват по-малко обучение отколкото един пилот".

Директорът на Ryanair, който е един от най-изявените противници на Brexit, продължава да твърди, че напускането на Великобритания от ЕС е катастрофално за свободното движение на работна ръка и призовава властите в Лондон да признаят, че точно това е причината за недостига на служители - включително в авиационния сектор.

Той настоява следващия премиер на Великобритания, който дойде на мястото на Борис Джонсън, да сключи споразумение за свободна търговия с ЕС, за да може да се разреши проблема с наемането на дефицитния персонал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024