Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри предупреди, че компанията повече няма да може да си позволи да прави разпродажба на самолетни билети на символични цени по 1 евро или 10 евро.

"Няма съмнение, че скоро няма да видите най-ниските ни промоционални тарифи, поне за следващите няколко години", казва той в интервю за BBC4.

Поскъпването на горивата е причината за повишаването на средните стойности на билетите в low cost превозвача от около 40 евро през 2021 до близо 50 евро за периода около 2022-2027.

О'Лиъри очерта песимистичен сценарий за авиобизнеса и заради факта, че високите цени на горивата и електричеството ще принуди хората да ограничат разходите си за пътувания заради намаляването на наличните им средства.

Въпреки всичко той смята, че потребителите все пак биха предпочели да летят с нискотарифни превозвачи, вместо да спрат да пътуват изобщо.

"Мисля, че хората ще продължават да летят често. Но ще бъдат много по-чувствителни спрямо цената, затова смятам, че милиони от тях ще преминат към по-евтините превозвачи", казва той.

Майкъл О'Лиъри коментира, че Ryanair не е засегнат в такава степен от проблемите, с които се сблъскват всички компании и летища в Европа заради рязкото увеличаване на потока от пътници след Covid-изолацията.

Ирландският превозвач е започнал да набира нов персонал и пилоти още през ноември 2021 г., когато омикрон все още поставяше под риск целия авиотранспортен сектор.

Отменените полети за първите 6 месеца на годината при Ryanair са 0,3% от всички планирани курсове, докато при конкурентите Easyjet те са стигнали до 2,8%, а при основния превозвач British Airways - до 3,5%.

О'Лиъри обвинява летищните власти за това, че са допуснали претоварването и огромните опашки на изчакващи пътници, като казва, че още преди месеци те са имали информация за графика на авиокомпаниите, а "служителите по сигурността, които са отговорност на летищата, изискват по-малко обучение отколкото един пилот".

Директорът на Ryanair, който е един от най-изявените противници на Brexit, продължава да твърди, че напускането на Великобритания от ЕС е катастрофално за свободното движение на работна ръка и призовава властите в Лондон да признаят, че точно това е причината за недостига на служители - включително в авиационния сектор.

Той настоява следващия премиер на Великобритания, който дойде на мястото на Борис Джонсън, да сключи споразумение за свободна търговия с ЕС, за да може да се разреши проблема с наемането на дефицитния персонал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023